Luštica, sve što trebate znati

2024-09-08




Luksuz i priroda u savršenom skladu: Luštica Bay i poluostrvo Luštica


Luštica Bay je pravo čudo Crne Gore, mjesto gdje prirodna ljepota susreće sofisticiranost i luksuz. Smješten uz obalu Jadranskog mora, ovaj spektakularni resort nudi vrhunski smještaj sa modernim sadržajima, uključujući luksuzne hotele, elegantne apartmane i vile. Sa 35 kilometara netaknute obale, Luštica Bay pruža nezaboravan ugođaj u kojem možete uživati u predivnim pogledima i vrhunskom opremljenju.


Gosti mogu istraživati raznovrsnu gastronomsku ponudu koja uključuje vrhunske restorane, kao i impresivan izbor vina, sireva i meda. Za one koji su željni avanture, resort nudi brojne aktivnosti - od vodenih sportova i golfa do biciklističkih i pješačkih staza, omogućavajući vam da u potpunosti doživite prirodne ljepote i kulturne znamenitosti regije.


Osim što pruža luksuz, Luštica Bay se ističe i svojim posvećenim pristupom očuvanju prirodnog okoliša i povezanošću s lokalnom kulturom. Svaki detalj u resortu je pažljivo planiran kako bi se očuvala prirodna ljepota i omogućilo posjetiteljima da uživaju u jedinstvenom spoju luksuza i prirode.


The Chedi Luštica Bay: Oaza Luksuza i Elegancije


U srcu Luštice Bay smješten je The Chedi Luštica Bay, hotel sa 5 zvjezdica koji nudi neuporediv luksuz i sofisticiranost. Sa savremenim dizajnom koji je u savršenoj harmoniji sa prirodnim okruženjem, ovaj luksuzni hotel pruža jedinstveno iskustvo za svoje goste.


Smješten uz obalu, The Chedi nudi spektakularne poglede na Jadransko more i okolne planine. Gosti mogu uživati u privatnim plažama i vrhunskom spa centru, kao i u elegantnim i savremeno opremljenim sobama. S brojnim sadržajima kao što su restorani sa vrhunskom gastronomijom, bazeni i wellness centar, The Chedi Luštica Bay pruža sve što vam je potrebno za nezaboravan odmor.


Sa svojom posvećenošću izuzetnoj usluzi i sofisticiranom ambijentu, The Chedi Luštica Bay je idealno mjesto za sve koji traže savršen balans između opuštanja, avanture i kulturnog bogatstva, u jednom od najlepših delova Crne Gore.


Prirodne lepote i bogata istorija poluostrva Luštica


Luštica je poluostrvo koje je nastalo geološkim procesima koji su oblikovali obalu Crne Gore tokom miliona godina. Nalazi se između Bokokotorskog zaliva i otvorenog Jadranskog mora, i obuhvata 15 naselja Radovići, Krašići, Rose, Zabrdje, Mrkovi, Mirište, Zanjice, Bjelila, Donji Lastva, Gornji Lastva, Begovići, Pržno, Oblatno, Luštica Bay i Marići i čak 22 crkve, koje svedoče o bogatoj istoriji i tradiciji ovog područja. Najviši vrh Luštice, Obosnik, uzdiže se na 582 metra nadmorske visine i pruža zadivljujuće panoramske poglede na zaliv i otvoreno more. Na vrhu, posjetioci mogu uživati u prekrasnim vidikovcima, idealnim za fotografisanje, opuštanje ili jednostavno uživanje u miru i tišini koja okružuje ovo mjesto.


Udaljenost od Aerodroma Tivat do Luštice varira zavisno od tačne destinacije na poluostrvu, ali generalno je oko 15-20 kilometara. Putovanje traje otprilike 20-30 minuta, u zavisnosti od saobraćaja i odabrane rute.


Do Luštice se lako može stići putem koji vodi iz Tivta prema poluostrvu, pružajući slikovitu vožnju kroz maslinjake, borove šume i obalne puteve Korišćenjem usluga kao što je Respecta Rent-a-Car, možete lako istraživati Lušticu i zaustavljati se na svim interesantnim lokacijama.Možete stići i brodom iz Tivta, Kotora ili Herceg Novog, uživajući u predivnim pogledima na more i obalu.


Krećući iz Tivta, avantura ka Luštici vodi vas kroz kružni put preko mesta Bjelila, Krašići, Rose, Žanjice, Mirište, do ostrva Mamula i rta Arza.

Staru tvrđava Arza je izgrađena je u 19. veku kao deo austrougarskog sistema odbrane Bokokotorskog zaliva. Ova kružna fortifikacija, sa debelim kamenim zidovima i strateškim položajem s pogledom na Jadransko more, pružala je ključnu kontrolu nad prilazima zalivu. Danas, iako napuštena i delimično ruinirana, Arza privlači posetioce svojim istorijskim značajem i spektakularnim pogledima. Do tvrđave se može doći brodom ili automobilom, a istraživanje ovog autentičnog dela crnogorske obale preporučuje se avanturistima i ljubiteljima istorije. Kada se spustite niz stazu, zaranjate u morsku Plavu Špilju – prirodni fenomen koji ostavlja bez daha svakoga ko se nađe unutra, okupan u plavom svetlu.

Plava Špilja, smeštena na jugozapadnom kraju poluostrva Luštica. Prirodni fenomen poznat po svom fascinantnom plavom sjaju. Sunčevi zraci, koji prolaze kroz podvodne otvore, stvaraju zapanjujuće plave tonove u vodi unutar špilje. Do Plave Špilje možete doći brodom iz Herceg Novog, Tivta ili Kotora. Idealna je za plivanje i ronjenje, pružajući jedinstven vizuelni doživljaj i kristalno čistu vodu. Poseta ovog prirodnog dragulja nudi nezaboravno iskustvo, savršeno za ljubitelje prirode i avanturiste.  Ovaj put prolazi kroz starinska sela, maslinjake i gustu borovu šumu, pružajući nezaboravno iskustvo vožnje s pogledom na tirkizno Jadransko more. 



Skriveni dragulji i autentična sela


Jedna od najsvetlijih tačaka Luštice su njena autentična sela koja čuvaju duh prošlih vekova. Selo Rose, sa svojim kamenim kućama i slikovitim terasama, pruža predivan pogled na Bokokotorski zaliv, dok Mrkovi nude autentično iskustvo proizvodnje maslinovog ulja. Krašići, sa crkvom Svetog Roka, poznati su po svojoj jednostavnoj lepoti i lokalnim običajima.


Na svom putovanju kroz Lušticu, naići ćete na Radoviće, gde se nalazi Crkva Svetog Nikole, koja igra ključnu ulogu u lokalnim svečanostima i tradicijama. Bjelila je domaćin Crkvi Svetog Luke, koja se ističe svojom jedinstvenom arhitekturom i bogatom istorijskom vrednošću. Zabrdje je poznato po Crkvi Svetog Petra, koja odražava skromnost i funkcionalnost. Na kraju, Luštica Bay nudi modernu Crkvu Svetog Aleksandra Nevskog, pružajući savremeno duhovno središte u savremenom okruženju. Svaka od ovih destinacija pruža jedinstvenu priliku za istraživanje lokalne kulture, tradicije i istorije.


Crkve poluostrva Luštica



Crkva Svetog Nikole (Radovići) je mala, ali značajna crkva koja se izdvaja svojim jednostavnim fasadama i bogatom istorijskom vrednošću. Smještena u Radovićima, ova crkva igra ključnu ulogu u lokalnim svečanostima i tradicijama. Iako skromnih dimenzija, njena prisutnost i značaj u zajednici su neprocenjivi, pružajući duhovnu povezanost i kulturno nasleđe koje se očuvalo kroz vekove. Crkva Svetog Nikole je savršeno mesto za one koji žele da istraže autentičnu crnogorsku istoriju i učestvuju u lokalnim religijskim i kulturnim događajima.


Crkva Svetog Đorđa (Krašići), smještena u centru naselja Krašići, predstavlja značajan kulturni i istorijski spomenik. Poznata po svojim očaravajućim freskama koje krase unutrašnjost, ova crkva je dragoceno blago za sve ljubitelje istorije i umetnosti. Njene freske, koje odražavaju bogatu duhovnu i umetničku baštinu, čine je važnim mestom za istraživanje crnogorske religijske i kulturne tradicije. Kao centralno mesto u naselju, Crkva Svetog Đorđa ne samo da služi kao duhovno središte, već i kao simbol istorijskog značaja i umetničkog bogatstva ovog područja.


Crkva Svetog Stefana (Rose), smeštena na prelepom mestu s panoramskim pogledom na more, predstavlja duhovno i kulturno središte u selu Rose. Ova crkva je poznata ne samo po svojoj impresivnoj lokaciji, već i po svojoj ulozi u lokalnim verovanjima i običajima. Njena blizina moru dodaje poseban šarm i značaj, čineći je popularnim mestom za religijske obrede, kao i za proslavu lokalnih festivala i tradicija. Crkva Svetog Stefana je idealno mesto za one koji žele da dožive jedinstveni spoj duhovnosti i prirodne lepote, uživajući u pogledu koji oduzima dah.


Crkva Svetog Petra (Zabrdje) je prepoznatljiva po svojoj jednostavnoj, ali šarmantnoj arhitekturi koja oslikava skromnost i funkcionalnost. Iako neupadljive spoljašnjosti, ova crkva igra ključnu ulogu u zajednici Zabrdje. Njena značajna uloga u svakodnevnom životu i duhovnim običajima čini je srce zajednice, pružajući prostor za okupljanje, molitvu i očuvanje lokalnih tradicija. Crkva Svetog Petra je mesto gde se prepliću duhovni i društveni aspekti, stvarajući prostor za zajedništvo i očuvanje kulturnog nasleđa.


Crkva Svetog Ilije (Mrkovi) je mala, ali značajna crkva koja igra ključnu ulogu kao duhovni centar za lokalne vernike u Mrkovima. Sa bogatom istorijom koja se odražava u njenom arhitektonskom obliku i unutrašnjem uređenju, ova crkva nudi mesto za molitvu, refleksiju i očuvanje lokalnih religijskih tradicija. Njena skromna veličina ne umanjuje njen značaj u zajednici, već doprinosi njenom šarmu i duhovnoj važnosti, čineći je srcem lokalnog duhovnog života.



Crkva Svetog Roka (Krašići) je mala crkva posvećena Svetom Roku, koja je poznata po svojoj jednostavnoj lepoti i značaju u lokalnim običajima. Smještena u Krašićima, ova crkva pruža miran i duhovan ambijent za vernike, doprinoseći očuvanju religijskih tradicija i običaja u toj zajednici. Njena skromna arhitektura i prijatna atmosfera čine je posebnim mestom za molitve i okupljanja, odražavajući duhovnu i kulturnu vrednost koju donosi lokalnim stanovnicima. Crkva Svetog Roka služi kao važno središte za očuvanje i prakticiranje lokalnih religijskih običaja.


Crkva Svetog Mihaila (Mirište) nudi miran ambijent i očaravajuće poglede, čineći je idealnim mestom za duhovnu refleksiju i zajedničke proslave. Svojom prijatnom atmosferom, ova crkva često postaje središte lokalnih proslava i kulturnih događaja. Njen spokojan položaj u Mirištu pruža posetiocima priliku da uživaju u duhovnom miru i lepotama prirode, čime doprinosi njenom značaju u životu zajednice.


Crkva Svetog Luke (Bjelila) ističe se svojom jedinstvenom arhitekturom i bogatom istorijskom vrednošću u naselju Bjelila. Ova crkva je značajan simbol lokalne kulturne baštine, pružajući dragocen uvid u prošlost regiona kroz svoj arhitektonski stil i unutrašnje detalje. Njena prisutnost u zajednici ne samo da doprinosi duhovnom životu, već i očuvanju i promicanju lokalnih tradicija i istorije. Crkva Svetog Luke je neizostavan deo identiteta Bjelila, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo u prelepom i istorijski bogatom okruženju.


Crkva Svetog Pantelejmona (Begovići) je mala, ali značajna crkva koja igra ključnu ulogu kao duhovni centar za lokalnu zajednicu u Begovićima. Iako skromnih dimenzija, njena prisutnost u zajednici pruža važan prostor za molitve i okupljanja, omogućavajući vernicima da očuvaju i praktikuju svoje religijske običaje. Sa svojom toplom i prijateljskom atmosferom, Crkva Svetog Pantelejmona predstavlja srce duhovnog života u Begovićima, doprinoseći očuvanju lokalnih tradicija i zajedničkom duhovnom blagostanju.


Crkva Svetog Lazara (Oblatno) je istorijska crkva koja ima poseban značaj za lokalnu zajednicu i prepoznatljiva je po svojoj arhitekturi. Smještena u Oblatnu, ova crkva predstavlja važan deo duhovnog i kulturnog života regije. Njen arhitektonski stil odražava bogatu istoriju i kulturno nasleđe, pružajući posetiocima uvid u tradicije i religijske običaje lokalne zajednice. Kao središte duhovnog života, Crkva Svetog Lazara ne samo da služi kao mesto za molitve i ceremonije, već i kao simbol zajednice i njenog kulturnog identiteta.



Crkva Svetog Pavla (Zanjice) je prelepa crkva koja se ponosi zapanjujućim pogledom na more i ima važnu ulogu u lokalnom religijskom životu. Smještena u Zanjicama, ova crkva ne samo da pruža duhovno okruženje za vernike, već i doprinosi očuvanju i unapređenju lokalnih religijskih običaja. Njen impresivan pogled na more dodaje poseban šarm i mirnu atmosferu, čineći je savršenim mestom za molitve i duhovnu refleksiju. Crkva Svetog Pavla je centralno mesto za zajednicu, obogaćujući njen duhovni život i kulturnu baštinu.


Crkva Svetog Aleksandra Nevskog (Luštica Bay) je relativno nova crkva koja se nalazi u modernom naselju Luštica Bay. Kao duhovno središte za posetioce i lokalne vernike, ova crkva pruža prostor za molitve i duhovne aktivnosti u savremenom okruženju. Njena prisutnost u novom naselju ne samo da obogaćuje duhovni život zajednice, već i doprinosi kulturnom i religijskom identitetu regije. Sa svojom modernom arhitekturom koja se uklapa u savremeni kontekst Luštica Bay-a, Crkva Svetog Aleksandra Nevskog nudi poseban ambijent za sve koji traže duhovni mir i zajedništvo.




U regionu se može obići niz crkava koje su značajne kako iz religijskog, tako i iz kulturnog aspekta. Crkve poput Svetog Nikole u Radovićima i Svetog Đorđa u Krašićima nude jedinstven uvid u lokalnu duhovnost i istoriju kroz svoje arhitekture i freske. Crkva Svetog Stefana u Rose pruža prelep panoramski pogled na more, dok Crkva Svetog Petra u Zabrdju i Crkva Svetog Ilije u Mrkovima pružaju skromnu, ali značajnu arhitekturu koja odražava funkcionalnost i duhovnu važnost.


Crkva Svetog Mihaila u Mirištu nudi spokojan ambijent za duhovnu refleksiju, dok Crkva Svetog Luke u Bjelilima i Crkva Svetog Lazara u Oblatnu pružaju uvid u bogatu kulturnu baštinu regiona. Crkva Svetog Aleksandra Nevskog u Luštica Bay predstavlja savremeno duhovno središte, dok Crkva Svetog Roka u Krašićima doprinose očuvanju lokalnih religijskih običaja. Svaka od ovih crkava nudi jedinstvenu priliku za istraživanje crnogorske duhovne i kulturne tradicije.



Otkrij Lušticu sa Respecta Rent-a-Car


Na Luštici svako može pronaći svoju avanturu – bilo da želi istraživati divlju prirodu, roniti u tirkiznim vodama Plave Špilje, uživati u domaćim specijalitetima ili se prepustiti luksuznim sadržajima The Chedi resorta. Uz Respecta Rent-a-Car, avantura počinje od prvog trenutka kada preuzmete vozilo poput Toyota Yaris Cross ili Renault Clio. Automatski menjač i udobnost ovih automobila omogućavaju laganu vožnju po vijugavim putevima, dok svaka krivina otkriva novi deo ovog skrivenog raja.


Luštica Bay, The Chedi resort i Respecta Rent-a-Car zajedno pružaju savršen spoj luksuza, avanture i lokalnog šarma, stvarajući iskustvo koje će ostati zabeleženo u uspomenama svakog posetioca.