Drevni Kotor

2019-05-15


Kotor je srednjovjekovni utvrđeni grad i najpoznatije crnogorsko mjesto kada govorimo o kulturnim znamenitostima. Smjesten je u Boko-Kotorskom zalivu u podnozju planine Lovcen. U grad se ulazi kroz tri kapije. Glavna kapija je izgrađena u 16 vijeku u doba mletacke republike. Kako joj samo ime kaze, ona je najveca a izgradjena je u renesansno - baroknom stilu sa velikim ukrasnim stubovima. Sjeverna kapija je izgradjena 1450 godine i u okviru nje je i most koji premoscuje rijeku Škundru. Južna kapija je sacinjena od vise pojasa koji su gradjeni u razlicito vrijeme. Cijeli grad je opasan zidinama koje su duge cak 5 km. Iznad grada je posebna tvrđava San Đovani, koja potiče jos iz ilirskog doba. Kotor je poznat po velikom broju kulturno-istorijskih spomenika. Nezaobilazan je najveći gradski trg koji se zove Trg od oružja. Za vrijeme Mletačke, sluzio je za skladištenje i popravljanje oružja. Na ovom trgu se mogu vidjeti Toranj za sat, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže. Toranj od sata potiče iz 17 vijeka, a u ranijem periodu se ispod njega nalazio stub srama na kojem su se kažnjavali osuđenici. Napoleonovo pozoriste izgrađeno je u 18 vijeku, renovirano je 1810. godine i tada pretvoreno u stalno pozorište. Grad obiluje očuvanim palatama od kojih se ističu palata Drago, Grubonja, Beskuća, Pima, Buća, palata Grgurina iz 17 vijeka u kojoj se danas nalazi Pomorski muzej. Grad krasi katedrala Svetog Tripuna koja je urađena 1166. godine. Ulaz je 2,5 €. Unikatno mjesto je i crkva Svetog Luke iz 12 vijeka, koja ima katolički i pravoslavni oltar. Cijeli grad je pod zaštitom UNESCO-a i uvršten je u listu svjetske kulturne baštine.


Kotor je veoma bogat festivalima i zabavnim dešavanjima kao što su Bokeljska noć, Međunarodni festival klapa, maskenbali i slično.

Treba napomenuti da na ulazu u Kotor ima skretnica za Cetinje. Ovim starim putem se preko sela Njeguši može doći do nacionalnog parka Lovcen i Njegoševog Mauzoleja. Zatim se od Cetinja može u Kotor vratiti preko Budve. Ovo je izuzetna dnevna tura.


Ukoliko poželite da jedete, u Kotoru možete pronaći dosta dobrih restorana. U njima ćete uz ukuse i mirise lokalne kuhinje uživati u autentičnom bokokotorskom ambijentu. Najpoznatiji restorani su Galion i Scala Santa koji se nalaze u srcu starog grada. Treba probati lokalni riblji specijalitet riblji brodet koji se priprema od kuvane ribe skrpine i ima jedinstven ukus. Osim njih veliki broj je i lokala sa širokom ponudom toplih napitaka i peciva. Kotor nudi raznovrstan i kvalitetan smještaj od čega treba izdvojiti dva hotela sa 4 zvjezdice hotel Cattaro, i hotel Hippocampus. Nalaze se u samom starom gradu, u autentičnim objektima koji su potpuno renovirani i opremljeni za hotelsku djelatnost.


Mapu grada mozete kupiti na kiosku koji se nalazi kod glavnog ulaza. Grad se nalazi 5 km sjeverno od aerodroma u Tivtu, ili 20 minuta voznje autom. Aerodrom u Podgorici je udaljen 65 kilometara. Do Kotora mozete doci koristeci vozila renta car agencije Respecta car. Auta se lako rezervisu putem sajta online.