Nacionalni park Lovćen

2019-05-14


Poseban doživljaj svakom posjetiocu i ljubitelju netaknute prirode daje posjeta nacionalnom parku Lovćen. Ovaj nacionalni park je ustanovljen jos 1952 godine i obuhvata planinu Lovcen i blizu okolinu. Centralno mjesto parka je mauzolej Petra Petrovica Njegosa, poznatog vladara, pjesnika I filozofa.


Mauzolej je najvisociji na svijetu I nalazi se na nadmorskoj visini od 1600 metara. Postoji put za automobile do podnozja, a poslednji dio se prelazi pjeske. Do mauzoleja se dolazi penjanjem uz stepenice koje broje 461 stepenika. Ipak, panoramski pogled sa vrha oduzima dah, jer se vidi gotovo cijela Crna Gora.


Cijene

Za ulaz u mauzolej se placa posebna ulaznica koja kosta 3 €, a za djecu 2.5 €. Ulaznica za park iznosi 3 €, dok je za djecu do 7 godina starosti besplatno.


Posjetioci parka imaju na raspolaganju i inforacioni centar gdje mogu dobiti detaljnu mapu ili vodiča.


Nacionalni park se nalazi na jugozapadu Crne Gore, i do njega se može doći iz Kotora ili iz Podgorice preko Cetinjakoje je udaljeno samo 13 kilometara. Autobusi ne saobracaju direktno do nacionalnog parka, vec se od Cetinja mora organizovati prevoz. Sa Cetinja do mauzoleja i nazad za taksi prevoz se placa 20 €. Takodje, mozete iznajmiti auto u renta car agenciji Respecta car.


U nacionalnom parku imaju dva hotela I to Monte Rosa i Ivanov konak, oba kategorizovana sa cetiri zvjezdice. Postoji i nekoliko restorana, od kojih je jedan i neposredno ispod mauzoleja. Mozete i kampovati unutar nacionalnog parka, a za to se placa nadoknada 10 €. Mozete iznajmiti i biciklo po cijeni od 20 € na sat.