Manastir Ostrog-trece najposjecenije svetiliste u hriscanskom svijetu

2019-05-01


Manastir Ostrog je najveća pravoslavna svetinja i najposjecenije svetiliste u regionu. Godišnje ga posjeti preko million turista iz cijelog svijeta. Osnovao ga je sveti Vasilije u 17 vijeku, i od tada pocinje njegova bogata istorija religijskog i duhovnog centra pravoslavne vjere. Raznovrsna i bogata riznica ovog manastira cuva neke od najvecih iscjelitelskih tajni novije istorije hriscanstva. Za to su posebno zasluzne cudotvorne mosti svetog Vasilija Ostroskog. Predanje govori o isjeliteljskim moćima zemnih ostataka svetog Vasilije.


Manastir je prepoznatljiv i jedinstven u svijetu i po svom polozaju, odnosno nacinu izgradnje. Smjesten je na kamenoj gredi u kojoj su vodili isposnicki zivot mnogi monasi koji su ovdje sluzili bogu. Sastoji se od gornjeg i donjeg manastira. Gornji manastir se nalazi na 900 metara nadmorske visine i tu su u crkvi posvecenoj Vavedenju presvete Bogorodice smjestene mosti Svetog Vasilije. Ovaj manastir je zivopisan 1667 godine. Donji manastir se nalazi na nadmorskoj visini od 800 metara i tu se vrse krstenja i ostali vjerski obredi. Ulaz u kompleks manastira se ne naplacuje, a auta se mogu ostaviti na velikom parking koji je 300 m udaljen od manastira. U Gornjem manastiru se nalazi prodavnica suvenira i ostalih predmeta koji su osvestani. Da bi se poklonili mostima Svetog Vasilije potrebno je pricekati red, jer gotovo uvijek ima vjernika koji cekaju. U ranim jutarnjim casovima ima manje posjetilaca, pa je moguce uci u crkvu vec nakon 5 minuta. Kada cu crkveni praznici, red se ceka i po par sati. U manastir se ne moze uci golih ruku I nogu. To znaci da muskarci trebaju imati duge pantalone i zatvorenu obucu. Isto tako i zene. U sklopu manastira je konak, u kojem nakon prijave mozete prenociti ili prisustvovati sluzbi.


Najvece crnogorsko svetiliste smjesteno je na 50 kilometru puta od Podgorice prema Niksicu. Mozete ga posjetiti autom renta car agencije Respecta car.