Perast Crna Gora 2021:kompletan vodic za putovanje

2019-04-07


Perast je drevni grad na obali Bokokotorskog zaliva. Tokom svoje bogate istorije grad je postao poznat po brojnim palatama u baroknom stilu, katolickim i pravoslavnim crkvama.


Svoj prosperitet je dozivio tokom venecijanskog perioda sve do 1797. godine kada je Napoleon porazio Republiku Veneciju, a Perast prešao u ruke Austrougarske.


Najljepse arhitektonsko djelo u Perastu je Bujoviceva vila, u kojem je smješten muzej grada Perasta. Muzej posjeduje bogatu i raznovrsnu zbirku predmeta, dokumenata i ostalih eksponata koji prikazuju istoriju ovog slavnog grada. Osim nje, posebno se ističe crkva Svetog Nikole izgradjena 1616. godine. Pored crkve se nalazi toranj visine 55 metara sa kojeg se pruza velicanstven panoramski pogled na grad i okolinu. Upecatljiv je i dvorac Smekja kao i vila Zmajevic, izgradjena 1664. godine. Pored ovih objekata u mjestu se nalazi jos mnogo palata i crkava koje su radjene u 16 i 17 vijeku.


Preko puta Perasta u zalivu su smjestena dva zadivljujuca ostrva-ostrvo Svetog Djordja i Gospa od Skrpjela. Ova ostrva se cesto mogu vidjeti na razglednicama iz Crne Gore. Na ostrvu Svetog Djordja se nalazi benediktinski manastir koji se u istorijskim spisima pominje jos 1166.godine. Na drugom ostrvu koje se zove Gospa od Skrpjela je 1452. godine izgrađena crkva u cast Bogorodice.


Da bi ste Perast dozivjeli na pravi nacin, trebate doci autom ili autobusom do njega. On se nalazi 37 km sjeverno od Budve ako krenete zivopisnim jadranskim putem do Kotora i dalje duz zaliva. Od tivatskog aerodroma je udaljen 19.7 km ili 30 minuta voznje. Cijena autobuske karte od Budve do Perasta je oko 5€, dok od glavnog grada Podgorice karta za autobus kosta 12 €. Autobusi Blue line iz Kotora krecu na svaki sat i to 8.15,9.15 i tako redom, i mogu vas odvesti do centra Perasta. Autobuska stanica je tacno pored gradske pijace, isprd kotorskih zidina. Cijena karte u jednom pravcu je 1 euro. Mozete doci do Perasta i autom koje lako iznajmljujete u renta car agenciji Respecta. Ako zelite obici ostrva, taksi camac sa doka u centru plovi svakih 30 minuta a cijena po osobi je 5 eura. Ulaznica za toranj pored crkve Svetog Nikole iznosi 2 eura.


Mozete doci na jedan dan da razgledate ovaj nevjerovatan grad ili ostati u malom hotelu i uzivati u tihom odmoru. Tradicionalna crnogorska jela, kao i mediteranske specijalitete nudi više restorana smjestenih neposredno pored kristalnog mora. Ukoliko zelite potpuno uzivati u Perastu, savjet je da dodjete ranije ujutro prije nego stignu svi zainteresovani posjetioci.