Rent a car u Crnoj Gori 2022: sta je potrebno da znate?

2022-02-23


Sve sto treba da znate o rent a car uslugama u Crnoj Gori, naci cete u ovom tekstu. Iznajmite auto jer je to sigurno najbolji nacin da obidjete Crnu Goru. Na taj nacin cete doci do najljepsih vidikovaca, udaljenih i netaknutih dragulja prirode, malenih plaza, skrivenih kanjona.. Sa autom mozete napraviti svoj plan puta, i za jednu sedmicu posjetiti veci dio atrakcija ove divne zemlje.


Treba li da iznajmim auto u Crnoj Gori?


Trebate li iznajmiti auto u Crnoj Gori odlucite sami nakon sto procitate sledeci tekst. Nasa zemlja je mala, ali ipak putovanje sa juga do sjevera moze potrajati ako nemate auto. Ako tokom vrelih ljetnjih dana pozelite odmor u nekom etnoselu u nacionalnom parku Durmitor, za to vam definitivno treba auto. Ako potrazite smjestaj u bokokotorskom zalivu, a hocete da se okupate na Lustici, za to vam takodje treba auto. Konacno, pozelite li da obidjete neki od 5 nacionalnih parkova, to necete moci bez auta. Jasno je, odgovor na pitanje da li da iznajmite auto sigurno je da treba!


Da li je bezbjedno iznajmiti auto u Crnoj Gori?


Bezbjedno je iznajmiti auto u Crnoj Gori. Kradja i provala automobila ima malo. Ipak, zlatno pravilo je da u autu nikada ne drzite vrijedne stvari. Drugi vazan savjet je da ako ste u mogucnosti auto uvijek parkirate na obezbjedjenom parkingu. Ako ga nema, potrudite se da su kola blizu i da ih mozete brzo osmotriti.


Kada ne treba da rentirate auto


Postoji nekoliko situacija kada ne treba da rentirate auto. Ako ste odsjeli u jednom gradu i hocete vecinu vremena da provedete u njemu, auto vam ne treba. Takodje, ako ste nasli smjestaj pored neke divne plaze i zelite samo kupanje i odmor, auto vam ne treba. U slucaju da postoji neko mjesto koje mozete obici za jedan dan, iznajmite auto samo za jednodnevni izlet.



Koliko kosta rentiranje auta u Crnoj Gori?


Koliko kosta rentiranje auta u Crnoj Gori, uglavnom zavisi od perioda kada iznajmljujete auto. Ipak, razlike u cijeni su velike, ako pratite sledece savjete. Cijena auta tokom jula i avgusta su veoma visoke. Malo i srednje auto kostaju od 40 do 70 eura po danu. Ali ako rezervaciju uradite 6 mjeseci unaprijed, kod veceg dijela agencija mozete dobiti cijenu koja je niza-od 30 do 50 eura po danu. Ukoliko odlucite da posjetite Crnu Goru van sezone, cijene su drasticno nize. U zimskim mjesecima i u rano proljece renta po danu je oko 20 eura.


Dodatni troskovi


Vecina agencija naplacuje dodatne troskove za dio usluga, kao sto su djecije sjediste, GPS, dodatni vozac i slicno. Cijene su sledece:

  • Go pro kamera 7 eura po danu
  • GPS 15 eura jednokratno
  • Djecije sjediste 10 eura jednokratno
  • Prelazak granice 20 eura-jednokratno
  • Isporuka van sjedista kompanije 25 eura –jednokratno
  • Automatic-5-15 eura po danu


Savjet


Postoje lokalne kompanije koje cesto nude svoj servis bez dodatnih troskova. Na osnovu preporuka koje su dali prethodni korisnici mozete uraditi pretragu na internetu.


Koje auto da izaberete


Koje auto da izaberete ce zavisiti od vaseg plana putovanja. Ozbiljne kompanije ce obezbjediti tacno ono vozilo koje ste trazili. Pitajte da li u ugovoru pise bas vozilo koje ste izabrali ili moze i slicno. U tom slucaju auto moze biti iz iste klase, ali nemojte pristati na losiji izbor. Obicno vam je dovoljno manje auto ili auto srednje klase. Do najljepsih mjesta u Crnoj Gori vode lokalni putevi. Za njih je najbolje voziti manja vozila.


Manual ili automatic


Automatik auta se vise traze, i po pravilu su novije proizvodnje. Ipak, nasa preporuka je da trazite manual auta iz vise razloga. Ova auta su cesto dostupna po nizoj cijeni, i u dobroj kondiciji. Tako da necete pogrijesiti ako napravite ovaj izbor.



Kako naci najbolju cijenu


Da bi pronasli najbolju cijenu provjerite lokalne kompanije. Njihove cijene su skoro uvijek povoljnije u odnosu na brokere i velike kompanije. Mozete i da pregovarate oko uslova, jer cesto dobijete popust. Takodje, mozete ustedjeti ako trazite manual vozilo, koja su veoma kvalitetna i ponekad I bolja od automatika. Jos jedan nacin koji smo vec pomenuli je rana rezervacija.


Granicne zemlje


Veoma je vazno da znate i sledece. Ako autom napustate Crnu Goru da bi posjetili neku susjednu zemlju, vazeca su druga nacela. U Albaniji, Kosovu, kradje vozila su veoma ceste, dok je u Bosni i Srbiji to nesto manje. Hrvatska je u tom pogledu najsigurnija. Ako zelite da posjetite ove zemlje, morate prihvatiti rizik od kradje vozila. Da bi bili sigurniji, pokusajte da koristite parking koji ima obezbjedjenje 24 casa. Ili ako ste u restoranu, parkirajte ispred tako da vidite svoje auto.


Preuzimanje auta


Savjet je sledeci: prilikom preuzimanja auta napravite fotografije. Obidjite auto sa svake strane, pogledajte i odozdo, kao i gume. Provjerite nivo benzina, kilometrazu i takodje slikajte oboje. Pitajte da li je potrebno auto oprati spolja i unutra prije vracanja. Trazite da vam agent pokaze dodatnu opremu-rezervnu gumu, prvu pomoc, prsluk, kao i kompletna dokumenta. Ako je zima, potrebno je da auto ima zimske gume a u gepeku lance za gume.


Vracanje auta


Prilikom vracanja auta vodite racuna da vratite benzina onoliko koliko je bilo pri preuzimanju. Profesionalne i korektne kompanije obicno predaju auto sa punim rezervoarom benzina, tako da je klijentu lakse da prati potrosnju i vrati isti nivo. Agenti koji nemaju lose namjere, sami vas upozore da napravite kontrolu vozila, i pokazu kompletnu opremu. Dopumpajte gume ako se u medjuvremenu upalila signalna lampica za pritisak. Neke agencije ce i ovaj nedostatak pripisati klijentu i dodatno naplatiti.


Isporuka van sjedista kompanije


Isporuku vozila neke kompanije ne naplacuju. Jedan dio kompanija koristi ovu priliku da ukalkulise dodatni trosak. Kada ugovarate najam, pitajte za detalje u slucaju da se auto vraca van sjedista rent a car kompanije. Takodje treba provjeriti radno vrijeme i da li se naplacuje preuzimanje ili vracanje koje se sprovede van radnog vremena. Trosak isporuke van sjedista ili van radnog vremena je obicno od 20 do 30 eura.


Placanje auta


Placanje najma je u gotovini ili kreditnom karticom. Vecina kompanija uzima depozit unaprijed. Neke vam traze gotovinu, a dio blokira depozit na kartici. Kada se auto vrati ceste su neprijatne situacije, jer agencije nemilosrdno naplate dio ili cjelokupan depozit. Klijenti nisu svjesni ucinjene stete, jer ponekad je i nema. Visina depozita se krece od 100 do nekoliko hiljada eura. Ako uzmete potpuno osiguranje, depozit je nizi. Pokusajte da kroz pretragu komentara pronadjete lokalne kompanije koje imaju vise pozitivnih ocjena.


Puno osiguranje da ili ne?


Puno osiguranje je uvijek dobar izbor. Ono ce vas u najvecoj mjeri zastititi od mogucih dodatnih troskova i neprijatnih situacija. Ako u sklopu najma izaberete potpuno osiguranje, necete platiti ako neko drugi udari auto, ili ga vi sami ogrebete. Takodje, u slucaju da pocijepate gumu, ne morate platiti nista.


Prije nego dogovorite puno osiguranje trebate provjeriti da li vasa kreditna kartica ima osiguranje za najam automobile. U tom slucaju vam nije potrebno potpuno osiguranje.


Kazne za parkiranje i saobracajni prekrsaji


Sve kazne za parkiranje i za saobracajne prekrsaje ste duzni da platite odmah. Vi ste vozac i odgovorni za upravljanje autom. Ukoliko se desi da kaznu ne prijavite ili ne platite, kazne ce naknadno stici na vasu adresu uvecane za troskove kamata i obrade. Takodje, moze se desiti i da vam agencija blokira depozit za iznos koji je upisan po osnovu kazne.


Da li je moguce organizovati jednosmjerni najam u Crnoj Gori?


Moguce je organizovati jednosmjerni najam u Crnoj Gori, cak i ako prelazite granicu. Ipak potrebno je da provjerite jer dio agencija ne radio takvu vrstu aranzmana. Ova vrsta najma je skuplja jer je ostavljanje auta na drugoj lokaciji.


U slucaju saobracajne nezgode sta raditi?


U slucaju saobracajne nezgode je potrebno da odmah pozovete policiju kako bi napravila uvidjaj i zapisnik. Auto ne treba pomjerati. Napravite par fotografija i odmah obavjestite i rent a car agenciju. Nije vazno da li je ostecenje malo, ili da li se desilo na parkingu. Vazno je odmah obavjestiti agenciju i policiju kako bi se obezbjedila potrebna dokumentacija za nadoknadu stete. Broj policije je 122, a pomoc na putu 19807.