Najbolje vrijeme da posjetite Crnu Goru

2022-01-19


Najbolje vrijeme da posjetite Crnu Goru zavisi od vasih zelja i afiniteta. Da li zelite da se kupate u moru, planinarite, probate rafting, obilazite nacionalne parkove, posjetite kulturnoistorijske spomenike ili nesto drugo. Najbolje vrijeme da posjetite Crnu Goru moze biti razlicito ako planirate dolazak u proljece, ljeto, jesen ili zimu.


Sazetak


Ali da na pocetku razjasnimo. Ako govorimo o lijepom vremenu-bez kise, onda u Crnu Goru mozete doci u periodu od sredine aprila do kraja oktobra. Ako zelite izbjeci guzve na plazama i cestama najbolje vrijema za posjetu je april-jun, i septembar-oktobar.


Kada posjetiti Crnu Goru u Proljece


Proljece pocinje 22 marta i traje do 22 juna. Prva polovina proljeca je kisna, sto moze otezati obilazak nase divne zemlje. April i Maj su mjeseci kada se ocekuje toplije i suvo vrijeme. Kisni dani su redji i traju nekoliko dana. Temperature po mjesecina se krecu mart 20 stepeni celzijusa, april 22 stepeni celzijusa, maj 24 stepeni celzijusa.


Kada posjetiti Crnu Goru u Ljeto


Ljeto pocinje 22 maja i traje do 22 septembra. Jun i septembar su najpovoljniji mjeseci jer temperature nisu tako visoke. Jul i Avgust su mjeseci ekstrema, ovdje mislim na temperature i na broj turista. Prednost je sto u ovom periodu kisnih dana skoro uopste nema.


Kada posjetiti Crnu Goru u jesen


Jesen taje od 22 septembra do 22 decembra. Ne treba previse znanja da se izvede zakljucak da je kraj septembra i oktobar mozda i najoptimalniji period za posjetu Crnoj Gori. Ovi mjeseci su jos uglavnom bez kise sto omogucava suve i sigurne puteve za voznju. Novembar je mjesec kada pocinje kisni period. Prosjecne temperature po mjesecina su sledece: oktobar 16 stepeni celzijusa, novembar 10 stepeni celzijusa, decembar 6 stepeni celzijusa.


Jesen u Crnoj Gori


Kada posjetiti Crnu Goru tokom zime


Zima traje od 22 decembra do 22 marta. Novogodisnji i bozicni praznici su uvijek veseli i vrijeme kada su gradovi lijepo okiceni. Ipak, to moze biti i vrijeme kada kisa pada neprestano 10 dana, ili snijeg ne dozvoljava da odete na sjever. Prosjecne temperature po mjesecima su sledece: januar 5 stepeni celzijusa, februar 7 stepeni celzijusa, mart 10 stepeni celzijusa.


Kada posjetiti crnogorske plaze


Tokom ljeta Crnu Goru i crnogorske plaze posjeti veliki broj turista. Temperature su visoke, pogotovo u julu i avgustu. Cesto je tokom dana neprijatno za setnju i suncanje, jer temperature budu preko 35 stepeni. U ovom periodu na plazama je velika guzva, koja moze da pokvari uzivanje u odmoru. U periodu najvecih guzvi, ceste su i stomacne infekcije zbog zaprljane vode. Zato je moj predlog da ako zelite cistu vodu i prijatne temperature dodjete u junu ili septembru. Ipak postoji razlika izmedju juna i septembra. Ako ste ljubitelj tople morske vode, onda svakako izaberite septembar. Kraj ljeta je vrijeme kada je more ugrijano nakog vrelog ljeta.


Kada istrazivati nacionalne parkove


U Crnoj Gori postoji 5 nacionalnih parkova, koji zahvataju 7.7% od ukupne teritorije Crne Gore. Dva od njih-Lovcen i Skadarsko jezero se nalaze u juznom dijelu, udaljeni oko 50 kilometara od mora.


Nacionalni park Skadarsko jezero


Nacionalni park Skadarsko jezero je pristupacno skoro cijele godine. Za obilazak ovog podrucja je potrebno da nema vjetra, kako bi camac mogao da krstari. Veliki dio ovog nacionalnog parka mozete obici i hodajuci. Ovdje se nalaze mnoge lokalne vinarije i farme koju nude domaca i nacionalna jela. Na jezeru je veoma rijedak snijeg, pa se moze posjetiti i tokom zime. Najpovoljniji period za posjetu Skadarskog jezera je proljece i rano ljeto.


Nacionalni park Lovcen


Nacionalni park Lovcen se izdize iznad mora. Ipak, najniza tacka parka je na nadmorskoj visini 927 metara, a najvisi je vrh Stirovnik 1.749 metara. Na vrhu planine je mauzolej crnogorskog vladike Petra I Petrovica Njegosa. Do ovog mjesta se stize iz Cetinja nakon 20 km, I uspinjanjem uz 461 stepenik. Ovaj nacionalni park se zbog snijega obicno otvara za posjetioce nako 1 maja. Period od maja do kraja oktobra je idealno za posjetu.


Nacionalni park Durmitor, Prokletije, Biogradska gora


Ostala tri nacionalna parka i to Durmitor, Prokletije, Biogradska gora obuhvataju planinski dio. Ovo znaci da ako zelite da ih posjetite trebate cekati maj. Obicno se za posjetioce otvaraju 1 maja. U periodu prije ovog datuma veliki snijeg onemogucava da ih kvalitetno istrazite. Naravno, ako ste ljubitelj snijega, mozete biti posjetilac i ranije, ali temperature cesto budu ispod 0.


U nacionalnom parku Durmitor postoji ski centar, koji je veoma posjecen tokom zime. Durmitorski prsten je put koji obilazi cijeli nacionalni park, dugacak je 83 km a neprohodan tokom zime.


Takodje velika je udaljenost Podgorica aerodroma do nacionalnog parka Prokletija je oko 150 km. Biogradsko jezero je od glavnog puta udaljeno 4 kilometra.


Najpovoljniji period za posjetu nacionalnim parkovima Crne Gore na sjeveru, kao i Lovcena je period od sredine maja do oktobra. Ova mjesta su najcesce idealno mjesto za bijeg od ljetnjih vrucina I guzvi.


Koje je pravo vrijeme za rafting na Tari


Rijeka i kanjon Tare je pod zastitom Unesko-a, i predstavlja prirodni fenomen. Tara ima najdublji kanjon u Evropi 1333 m, dok je duzina kanjona 60 kilometara. Rafting moze trajati jedan, dva ili tri dana. Jednodnevni rafting obuhvata dionicu od Brstanovice do Scepan polja u duzini 18 km. Ovo je ujedno i najzanimljiviji dio kanjona jer su brzaci najveci. Temperatura rijeke je od 7 stepeni u proljece do 14 stepeni krajem ljeta. Najbrzi vodotok i brzaci su tokom aprila i maja. Rijeka protice kroz zivopisne krajeve, a uglavnom svi zele da se okupaju. Zato predlazem da rafting probate u drugoj polovini maja ili ljetnjim mjesecima. Ako zelite da izbjegnete guzvu, a pri tom ne zelite ni malo rizika, idite na rafting u septembru. Tada je vodostaj nizak, brzaci su manji a rafting mirniji.


Kanjon Tare-nacionalni park Durmitor


Zelite avanturu na odmoru?


More


Ako zelite avanturu ili neki sport tokom odmora organizujte svoj dolazak na sledeci nacin. Ulcinj je najpoznatija lokacija za windsurfing I kitesurfing. Sezona traje od maja do oktobra. Ipak, najbolji mjesec je jun, jer guzve jos nema, a vjetrovi su u kontinuitetu na velikoj plaza. Posebno je poznat ulcinjski maestral koji duva poslepodne tokom cijelog perioda Maj-oktobar.


Planine


Ako hocete da probate planinarenje ili climbing, Crna Gora je pravo mjesto. Tereni su pogodni u periodu polovina proljeca, ljeto i pocetak jeseni. Najatraktivnije planinarske staze nalaze se u nacionalnim parkovima Durmitor i Prokletije. Zelim napomenuti da mjeseci Jul i avgust mogu biti suvise topli i neprijatni za uspon na planine. Ljetnji mjeseci su dobar period za kanjoning rijekom Nevidio, i rafting rijekom Tarom.


Kada posjetiti kulturnoistorijske spomenike


Crna Gora ima veliki broj kulturnoistorijskih spomenika, starih gradova koji svjedoce o bogatoj istoriji nase male zemlje. Vecina primorskih mjesta ima svoja stara jezgra. Tako stari grad u Ulcinju, Baru, Petrovcu, Budvi, Herceg Novom mozete posjetiti u bilo kojem periodu godine. Najvaznije srednjovjekovne manastire u centralnoj i primorskoj regiji takodje mozete obici tokom cijele godine. Cetinje je stara prestonica Crne Gore i centar je istorijskog nasledja. Tokom zime je pokriveno snijegom, ali pristupacno. Ovo znaci da muzeji i galerije rade. Najbolji period za posjetu kulturnoistorijskim znamenitostima je period april, maj, septembar i oktobar. Tada su guzve manje, manje se ceka za prilaz i vise je vremena za pojedinacno razgledanje i pravljenje fotografija.


Koje je pravo vrijeme za crnogorske festivale


Festival Mimoze


Postoje razlicite manifestacije i u razlicitim periodima godine. Nabrojacu ih redom. Na pocetku godine je jedan od najpoznatijih festivala na crnogorskoj obali-praznik mimoze. Otvaranje je sredinom februara, a sastoji se od degustacije lokalnih proizvoda i maskembala. Festival traje 4 nedjelje i prolazi kroz cijeli bokokotorski zaliv.


Festival Mimoze


Fasinada


Najstariji festival u Crnoj Gori je Fasinada. Odrzava se u Perastu od 1452 godine. U festival ucestvuje cijelo mjesto, okiceni brodovi plove do obliznjeg ostrva. Atmosfera je odlicna i predlazem da obavezno prisustvujete ovom desavanju.


Sea Dance


Sea Dance festifal na Jazu je novi festival muzickog karaktera. Odrzava se na Jazu ili u Buljarici u periodu 26-29 avgust, i okupi preko 80000 ljudi. Gostuju najpoznatiji muzicki umjetnici i zvijezde.


Bokeljska noc


Bokeljska noc je festival i takmicenje koje se odrzava u Kotoru. Najljepse okicen brod dobija nagradu, a cijele veceri je organizovan bogat zabavni program. Odrzava se u drugoj polovini avgusta, i veoma je posjecen.


Internacionalni festival mode


Internacionalni festival mode u Porto Montenegru se odrzava 3 dana. Za sve koji vole modne trendove ovo je prilika da uzivaju u modnim revijama slavnih kreatora i dizajnera. Odrzava se u drugoj polovini jula u centralnom dijelu Porta montenegra u Tivtu.


Drzavni praznici


Drzavni praznici koji su neradni za sve su 21 i 22 maj-dan nezavisnosti, kao i 13 i 14 jul-dan drzavnosti. Osim njih, ne radi se za Vaskrs 24.25.26 aprila, i neradan je 1 i 2 maj-praznik rada.


Kako obilaziti zemlju?


Crna Gora ima razvijenu mrezu puteva. U svakom gradu postoji autobuska stanica sa koje krecu autobusi za sve krajeve zemlje. Karte su pristupacne i krecu se na primjer autobus Budva- nacionalni park Durmitor je oko 15 eura. Postoji i veliki broj taksi udruzenja. Njihove cijene su ipak vece, pa je za istu liniju Budva-Nacionalni park Durmitor potrebno platiti oko 120 eura.


Moj predlog je da koristite rent a car Crna Gora. Najveci dio plaza, vidikovaca i znamenitosti se nalazi van gradova.Tako na primjer, ako zelite da posjetite Lovcen, Lipsku pecinu ili manastir Ostrog, potreban vam je dodatni prevoz jer autobusi ne voze do ovih lokacija. Isto tako ako hocete da vozite durmitorski prsten ,da posjetite kanjon Tare ili Biogradsko jezero potreban vam je auto.