Putovanje kroz čari Crne Gore

2024-06-25


Putovanje kroz čari Crne Gore


Zamislite buđenje uz zvuk talasa koji nežno zapljuskuju drevne kamene zidine, dok prvi zraci sunca obasjavaju prelepe pejzaže i istorijske spomenike duž jadranske obale Crne Gore - raj za fotografe i ljubitelje prirode. Otkrijte čari našeg trodnevnog putovanja, s mogućnošću produženja po vašoj želji kako biste u potpunosti uživali u obilasku. Ovaj vodič vodi vas kroz neke od najlepših i najfotogeničnijih lokacija koje će vam oduzeti dah i ispuniti vaš objektiv nezaboravnim prizorima. Tokom ovog putovanja, istražićemo drevne gradove bogate istorijom, luksuzne obalske resorte i skrivene plaže s tirkiznim vodama. Svaka destinacija nudi jedinstvene pejzaže i kulturne dragocenosti koje će zagolicati vašu maštu i inspirisati vaš kreativni duh. Osetićete magiju mesta kao što su Stari Grad Budva, ostrvo-hotel Sveti Stefan i mistični Kotor sa svojim srednjovekovnim zidinama. Fotografija nije samo veština hvatanja svetla i senki - to je umetnost beleženja trenutaka, pričanja priča kroz slike i stvaranja uspomena koje traju večno. Na ovom putovanju nećete samo videti predivne prizore, već ćete ih i doživjeti, istražujući skrivena mesta, susrećući lokalne stanovnike i uživajući u čarima


Dan 1: Budva - Sveti Stefan - Petrovac

Jutro: Budva


Naš prvi dan započinjemo u srcu istorije i kulture - prelepoj Budvi. Sa preko 2,500 godina istorije, Stari Grad Budva nudi bezbroj prilika za savršene snimke. Ovo fascinantno mesto, okruženo zidinama iz venecijanskog perioda, oduševljava svakog posetioca svojim kamenitim ulicama, starinskim kućama i impresivnim trgovačkim centrima. Budva je pravi dragulj za fotografe, a njena mešavina istorijskih i savremenih elemenata pruža bezbroj mogućnosti za kreativne snimke.Naš prvi dan započinjemo u srcu istorije i kulture - prelepoj Budvi.

Nakon toga, uputite se prema Citadeli, gde ćete naći ne samo fascinantne istorijske eksponate, već i spektakularan pogled na Jadransko more i okolne planine. Citadela je savršeno mesto za panoramske snimke, posebno u jutarnjim satima kada je svetlo najmekše. Prošetajte do plaže Mogren, jedne od najpoznatijih plaža u Budvi, do koje vodi slikovita staza kroz stene. Plaža Mogren je podeljena na dva dela, a povezana je tunelom kroz stenu, što pruža dodatne mogućnosti za jedinstvene fotografije.Na kraju jutarnje šetnje, ne propustite priliku da obiđete marinu Budva, gde luksuzne jahte i kristalno čisto more stvaraju savršenu pozadinu za fotografije. Odatle, možete uhvatiti predivne prizore horizonta i refleksije na vodi.Nakon istraživanja Budve, sjednite u svoj rent-a-car i krenite na kratku vožnju do sledeće destinacije.


Popodne: Sveti Stefan


Nakon što ste zabeležili čaroliju Budve, kratka vožnja od 15 minuta vodi vas do ikoničnog Svetog Stefana. Ovo luksuzno ostrvsko odmaralište pruža spektakularne prizore vredne svake fotografije. Svti Stefan, nekadašnje ribarsko selo koje datira iz 15. veka, danas je jedno od najprestižnijih turističkih odredišta na Jadranu. Sa svojim kamenim kućama, crkvicama i uskim uličicama, Sveti Stefan je mesto gde se prošlost i luksuz sreću na svakom koraku.Sveti Stefan je zapravo poluostrvo povezano uzanim peskovitim sprudom sa obalom. Ovo mesto je poznato po predivnim plažama sa crvenkastim peskom i kristalno čistim morem. Centralna plaža ispred ostrva nudi odlične prilike za snimanje, bilo da je to sa obale ili sa same vode.

Unajmite čamac ili kajak i uhvatite jedinstvene prizore ostrva sa mora, što će vašim fotografijama dati novu perspektivu. Najlepši pogled na Sveti Stefan dobićete sa jednog od obližnjih vidikovaca. Kasno popodne, kada sunce sija pod savršenim uglom, idealno je za uhvatiti predivne boje i detalje. Posle uživanja u Svetom Stefanu, možete krenuti ka manastiru Praskvica, koji se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje automobilom. Ovaj manastir iz 11. veka smešten je u predivnom prirodnom okruženju i pruža mirno utočište sa bogatom istorijom.

Manastir je poznat po svojim freskama i prelepom vrtu, što ga čini savršenim za fotografisanje. Uživajte u šetnji kroz maslinjake i vinograde koji okružuju manastir, pružajući još više mogućnosti za predivne snimke.Nastavite vožnju do plaže Miločer, koja se nalazi nedaleko od Svetog Stefana. Plaža Miločer je okružena bujnim zelenilom i predstavlja pravo prirodno bogatstvo. Zapanjujuća lepota ove plaže sa kristalno čistom vodom i mekim peskom idealna je za pejzažne fotografije. Uživajte u popodnevnim satima na plaži, gde možete uhvatiti predivne prizore zalaska sunca.Ako ostane vremena, preporučujemo posetu Kraljičinoj plaži, koja je poznata po svojoj ekskluzivnosti i predivnom okruženju. Ova plaža, koja je nekada bila omiljeno letovalište kraljice Marije Karađorđević, pruža nezaboravne prizore i luksuznu atmosferu.


Veče: Petrovac

Za kraj dana preporucujemo da se provozate 15-tak minuta udaljenog šarmantnog Petrovca. Ova mirna obalska varošica poznata je po svojoj slikovitom šetalištu prelepim plažama i bogatoj istoriji. Petrovac pruža savršeno okruženje za opuštanje i fotografisanje u večernjim satima, kada sunce zalazi nad Jadranskim morem.

Kada stignete u Petrovac, započnite obilazak šetnjom duž obalne promenade, koja je oivičena palmama i cvetnim aranžmanima. Ova staza pruža predivne prizore na more, a u pozadini se nalaze živopisne kuće i restorani sa tradicionalnom crnogorskom arhitekturom. Na šetalištu se nalaze i brojni kafići i restorani, gde možete uživati u lokalnim specijalitetima i uhvatiti autentične trenutke svakodnevnog života.

Jedna od najpoznatijih atrakcija u Petrovcu je tvrđava Kastio, koja se nalazi na kraju šetališta. Ova tvrđava iz 16. veka pruža spektakularan pogled na more i ceo zaliv Petrovca. Kastio je idealno mesto za fotografisanje, bilo da se penjete na njegove zidine ili se zadržavate u podnožju, hvatajući zalazak sunca iz različitih uglova.Posle posete tvrđavi, prošetajte do plaže Lučice, koja se nalazi na nekoliko minuta hoda od centra Petrovca. Ako imate vremena, preporučujemo kratku vožnju do manastira Reževići, koji se nalazi nekoliko kilometara južno od Petrovca. Ovaj manastir iz 13. veka smešten je na predivnoj lokaciji sa pogledom na more i okružen je bujnim vrtovima. Manastir je poznat po svojim freskama i istorijskom značaju, što ga čini savršenim za snimanje u mirnoj atmosferi.

Na kraju dana, smjestite se na neki od vidikovaca iznad Petrovca, i uživajte u panoramskom pogledu na ceo zaliv. Dok sunce polako zalazi, uhvatite poslednje zrake svetlosti i refleksije na vodi. Ovi trenuci su savršeni za dugotrajnu ekspoziciju, koja će vašim fotografijama dati mekane, romantične tonove.Petrovac je zaista mesto koje će vas inspirisati i pružiti vam nezaboravne prizore koje ćete želeti da zabeležite i podelite sa drugima. Ovaj dan završava se u miru i lepoti ovog šarmantnog mesta, pripremajući vas za naredne avanture na jadranskoj obali.


Dan 2: Kotor - Perast - Tivat


Jutro: Kotor


Naš drugi dan počinje u Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO-a, poznatom po svom očuvanom srednjovekovnom starom gradu i fascinantnim zidinama. Kotor je udaljen oko 30 minuta vožnje od Petrovca i prava je poslastica za fotografe.

Po dolasku u Kotor, započnite istraživanje njegovog Starog grada. Ovaj srednjovekovni dragulj, okružen masivnim zidinama koje se protežu sve do tvrđave Sveti Ivan, očarava svakog posetioca. Uživajte u šetnji uskim, kamenitim ulicama, gde svaka zgrada, trg i crkva imaju svoju istorijsku priču. Ne propustite obilazak katedrale Svetog Tripuna, sagrađenu u 12. veku, sa svojom impozantnom fasadom i bogatim unutrašnjim dekorom. Penjanje na tvrđavu Sveti Ivan donosi vam spektakularne panorame Bokokotorskog zaliva. Ustajte rano kako biste izbegli gužvu i uhvatili meko jutarnje svetlo koje obasjava čitav zaliv. Iako je uspon naporan, svaki korak se isplati zbog pogleda koji vas očekuje na vrhu. Tvrđava pruža 360-stepeni pogled na Kotor, njegove zidine i prelepe planine koje okružuju zaliv.

Unutar Starog grada tražite autentične scene i skrivene kutke koji pričaju priču.Nakon istraživanja tvrđave, uputite se prema trgu Svetog Luke, gde se nalaze crkve Svetog Luke i Svetog Nikole. Ove crkve, sa svojim bogatim freskama i ikonostasima, pružaju predivne prilike za unutrašnje fotografije.Završite jutarnju šetnju posetom Maritimu muzeju Kotora, gde možete naučiti više o pomorskoj istoriji ovog grada i zabeležiti nekoliko autentičnih snimaka starih brodova i pomorskih artefakata.


Popodne: Perast


Nakon Kotora, put nas vodi prema Perastu, udaljenom svega 20 minuta vožnje. Ovaj slikoviti gradić poznat je po svojim baroknim građevinama i predivnim ostrvima Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Perast je pravi raj za fotografe, sa svojim elegantnim palatama, uskim ulicama i zapanjujućim pogledima na Bokokotorski zaliv.

Jedna od glavnih atrakcija Perasta su dva slikovita ostrva koja se nalaze u blizini obale - Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe. Unajmite čamac ili uzmite lokalni brod koji će vas odvesti do ovih ostrva. Ostrvo Gospa od Škrpjela je veštačko ostrvo sa prelepom crkvom posvećenom Gospi od Škrpjela. Crkva je poznata po svojim freskama, ikonama i kolekciji zavetnih pločica, koje pričaju priče mornara i njihovih porodica.Vožnja čamcem oko Perasta i njegovih ostrva pruža jedinstvene perspektive.Nakon obilaska ostrva, vratite se u Perast i prošetajte se do Muzeja grada Perasta, smeštenog u baroknoj palati Bujović.

Ostrvo Sveti Đorđe, nasuprot Gospe od Škrpjela, je prirodno ostrvo sa benediktinskim manastirom nudi uvid u bogatu pomorsku istoriju grada i pruža zanimljive eksponate koje možete zabeležiti kamerom. Zatim se opustite u nekom od lokalnih restorana uz obalu, gde možete uživati u specijalitetima morske hrane uz predivan pogled na zaliv.Prošetajte duž obale i uživajte u atmosferi ovog mirnog grada. Perast je mesto gde se istorija, kultura i prirodna lepota savršeno stapaju, pružajući vam nezaboravne trenutke za zabeležiti.Na kraju popodneva, upotpunite svoju posetu Perastu šetnjom uz obalu i uživajte u predivnim prizorima dok se dan privodi kraju. Ovaj grad će vas očarati svojom lepotom i autentičnom atmosferom, pružajući vam bezbroj prilika za savršene snimke.


Veče: Tivat


Za kraj dana, uputite se prema Tivtu, udaljenom oko 30 minuta vožnje od Perasta. Tivat je moderan grad poznat po luksuznoj marini Porto Montenegro, koja je postala popularna destinacija za bogate i slavne.

Po dolasku u Tivat, prošetajte se marinom Porto Montenegro, gde možete videti luksuzne jahte i modernu arhitekturu. Marina je okružena elegantnim restoranima, buticima i kafićima, gde možete uživati u večeri uz predivan pogled na zaliv.Zalazak sunca u Tivtu pruža spektakularne prizore. Postavite se na molove ili šetališta oko marine kako biste uhvatili zlatne nijanse zalazećeg sunca koje se reflektuju na vodi i jahtama. Iiskoristite refleksije na vodi za dinamične i interesantne fotografije. Za kraj večeri, opustite se uz šetnju duž obale ili posetite neki od mnogobrojnih barova i restorana u Porto Montenegru. Ovaj moderni grad nudi savršenu kombinaciju luksuza, prirodnih lepota i autentične atmosfere, koju možete istražiti u potpunosti zahvaljujući rentiranju automobila.


Dan 3: Herceg Novi - Risan - Plavi Horizonti


Jutro: Herceg NOVI


Započinjemo u prelepom gradu Herceg Novom, poznatom po svojim brojnim stepenicama, bujnim botaničkim vrtovima i impozantnoj tvrđavi Kanli Kula. Vožnja do Herceg Novog traje oko 45 minuta iz Tivta, pružajući nam priliku da uživamo u slikovitim pejzažima bokokotorskog zaliva tokom puta.

Herceg Novi je grad bogat istorijom i kulturom, smešten na ulazu u Boku Kotorsku, poznat po svojim uskim ulicama, starim zgradama i raskošnim zelenilom. Naša prva stanica je tvrđava Kanli Kula, izgrađena u 16. veku od strane Osmanlija. Ova tvrđava, čije ime znači "Krvava kula," nudi spektakularne panorame grada, zaliva i Jadranskog mora. U ranim jutarnjim satima, svetlo je savršeno za fotografisanje botaničkih vrtova, starih zgrada i očaravajućih pogleda sa tvrđave. Herceg Novi je poznat po svojoj bogatoj vegetaciji i egzotičnim vrstama biljaka. Nakon obilaska tvrđave, upućujemo se prema Botaničkom vrtu, koji je pravi raj za ljubitelje prirode. Ovaj vrt je dom mnogim retkim i egzotičnim biljnim vrstama, koje su ovde donešene iz svih krajeva sveta. Šetnja kroz botanički vrt pruža osećaj mira i harmonije, dok raznobojno cveće i bujna vegetacija čine savršenu pozadinu za fotografisanje.Nastavljamo naš obilazak vozilom kroz Stari Grad, gde ćemo se zaustaviti kod crkve Svetog Arhanđela Mihaila, koja dominira glavnim trgom - Trgom Herceg Stjepana, poznatijem kao Belavista. Ova prelepa crkva izgrađena je u mešavini stilova, sa prelepim ikonostasom i freskama koje odražavaju bogatu istoriju i duhovnost ovog područja.

Vožnja nas dalje vodi do Škvera, živopisnog dela grada smeštenog uz samu obalu. Ova promenada je savršeno mesto za opuštanje, uživanje u pogledu na more i posmatranje brodova i jahti koje dolaze i odlaze iz luke. Ovdje možete uživati u kafi u nekom od brojnih kafića uz more ili probati lokalne specijalitete u jednom od restorana.Na putu nazad, svakako ćemo obići i Savinu, deo grada poznat po prelepom manastiru Savina. Ovaj manastir, smešten u bujnom zelenilu, jedan je od najznačajnijih kulturnih i istorijskih spomenika u ovom delu Crne Gore. Njegova arhitektura i mirna atmosfera ostavljaju posetioce bez daha.Herceg Novi, sa svojom kombinacijom istorije, prirode i kulture, nudi nešto za svakoga. Vozeći se kroz njegove ulice, imaćete priliku da otkrijete sve čari ovog jedinstvenog grada i zabeležite nezaboravne trenutke kroz fotografije i sećanja koja će trajati zauvek.


Popodne: Risan


Putovanje nastavljamo prema Risnu, mestu koje je udaljeno svega 20 minuta vožnje od Herceg Novog. Ovo staro rimsko naselje pruža poseban uvid u bogatu istoriju i kulturu regiona, a poznato je po očaravajućim rimskim mozaicima i mirnom zalivu. Dok se udobno vozite u našem renta caru, uživajte u pogledu na pejzaže koji vas okružuju. Dolazak u Risan nas vraća u prošlost, u vreme kada su Rimljani hodali ovim prostorima. Prva stanica su rimski mozaici, koji su pravi dragulj za ljubitelje istorije i umetnosti. Ovi mozaici, smešteni u nekadašnjim rimskim vilama, svedoče o visokom nivou kulture i estetike starog Rima. Detalji i boje ovih mozaika su izuzetni. Crkva Svetog Petra i Pavla, koja datira iz 16. veka. Njena skromna, ali prelepa arhitektura savršeno se uklapa u istorijski ambijent grada. Unutrašnjost crkve skriva dragocene freske koje pričaju priču o duhovnoj i kulturnoj prošlosti ovog kraja.Vožnja kroz uske ulice Risna pruža jedinstvenu priliku da osjetite duh ovog starog grada. Na svakom koraku otkrivamo tragove prošlih vremena, od kamenih kuća do malih trgova prepunih cveća. Za ljubitelje prirode, postoji i mogućnost kratkih šetnji kroz okolne šume i brda, koje nude dodatne mogućnosti za fotografisanje i uživanje u prirodnim lepotama.Risan, sa svojim bogatstvom istorijskih i prirodnih lepota, nudi nezaboravno iskustvo. 


Veče: Plavi Horizonti


Naša  avantura se bliži kraju na jednoj od najlepših plaža Crne Gore – Plavim Horizontima. Ova predivna plaža, smeštena oko 30 minuta vožnje od Risna, prava je oaza mira i prirodne lepote. Zahvaljujući udobnosti i fleksibilnosti našeg renta cara, stižemo do ove skrivene dragocjenosti, spremni da uživamo u ovim predivnim prizorima koji ce sigurno ostaviti traga i urezati se u nasem secanju i srcima.

Plavi Horizonti su poznati po svom finom, zlatnom pesku i kristalno čistoj tirkiznoj vodi. Ovaj prirodni raj pruža idealne uslove za opuštanje, ali i za stvaranje spektakularnih fotografija. Pre nego što započne čarolija zalaska sunca, uživajte u kupanju i sunčanju. Zalazak sunca na Plavim Horizontima je zaista spektakularan, sa bojama koje se prelijevaju od zlatne do ljubičaste, stvarajući magičnu atmosferu. Plavi Horizonti nisu samo plaža. U blizini se nalaze brojni prirodni i istorijski dragulji koji čine ovaj predio još fascinantnijim. Možete se uputiti u kratku šetnju kroz okolne borove šume, koje pružaju hlad i mir, savršeno za odmor. Tu je i stari maslinjak, gde vekovne masline stvaraju poseban ambijent i pružaju još jednu priliku za prelepe fotografije.Za one koji žele istraživati dalje, poseta obližnjem naselju Luštica Bay može biti izuzetno iskustvo. Ovo moderno naselje, smešteno u srcu prirode, nudi predivne marine, luksuzne restorane i kafiće, kao i mogućnost za razne vodene sportove. Savršeno je mesto za završni deo vaše avanture, gde možete uživati u večeri uz pogled na more, dok sunce zalazi u daljini.


    Avantura Iznajmljivanjem automobila RESPECTA CAR


Iznajmljivanje vozila pruža nezavisnost i fleksibilnost koje su od ključnog značaja za potpuno iskustvo istraživanja Crne Gore. Umjesto da se oslanjate na javni prevoz ili taksije, iznajmljivanje automobila omogućava vam da putujete po sopstvenom rasporedu, istražujete skrivena mjesta i zabačene puteve, te posjetite atrakcije izvan uobičajenih turističkih ruta. Također, omogućava vam da maksimalno iskoristite svoje vrijeme, bez gubljenja dragocenih sati čekajući autobuse ili planirajući rute oko ograničenja prevoznih sistema. Sa iznajmljenim automobilom, imate slobodu da se zaustavite kad god poželite, istražujete van puteva i upijate sve čari predivne crnogorske prirode. Osim toga, iznajmljivanje automobila često može biti i finansijski isplativije u poređenju s drugim oblicima transporta, posebno ako putujete u grupi ili planirate dugačke vožnje. Uz to, iznajmljivanje automobila omogućava vam da uživate u većem nivou udobnosti i privatnosti, što je posebno važno ako želite putovati sa porodicom ili prijateljima. Sve u svemu, iznajmljivanje vozila je praktičan i efikasan način da istražite sve čari Crne Gore i sire pružajući vam potpunu kontrolu nad vašim putovanjem i nezaboravno iskustvo koje će vam ostati u sjajnom sjećanju.

Crna Gora je zemlja koja osvaja srca putnika svojom raznolikošću i ljepotom. Bez obzira da li ste ljubitelj prirode, istorije ili avanture, ova zemlja ima nešto za svakoga. Iznajmljivanje automobila omogućava vam da doživite sve ove čari na najbolji mogući način. Stoga, spakujte svoje kofere, rezervišite automobil i krenite na nezaboravno putovanje kroz ovaj raj na zemlji. Vaša avantura čeka!


1. Planirajte  unaprijed

Rezervišite automobil unaprijed kako biste osigurali dostupnost vozila po vašim preferencijama i budžetu.


2. Fleksibilnost na Putovanju

Automobili RESPECTA CAR vam pružaju slobodu istraživanja Crne Gore, omogućavajući vam da se zaustavite kad god poželite i istražite skrivena blaga Crne Gore.


3. Bez Brige o Transportu

Nema potrebe da brinete o rasporedu autobusa ili traženju taksija. Sa iznajmljenim automobilom, vi kontrolišete svoje putovanje.


Parking


Budva


Parking u Budvi može biti prilično izazovan, pogotovo tokom vrhunskih turističkih sezona. Stari grad i popularne plaže često doživljavaju veliku potražnju za parking mestima, što dovodi do pretrpanih parkinga i ograničene dostupnosti. Ulično parkiranje je ograničeno i često regulisano vremenskim ograničenjima i naknadama, stoga je važno obratiti pažnju na saobraćajne znakove da bi se izbegle kazne. Privatni parking prostori i garaže su dostupni, ali mogu biti skupi. Pored toga, uske ulice i gust saobraćaj mogu otežati pronalaženje parking mesta. Preporučuje se da stignete rano ili razmotrite parkiranje na manje prometnim mestima i pešačenje do vaše destinacije kako biste izbegli stres i osigurali glatko iskustvo.

Parkiranje u Budvi košta između 0,70 do 2,00 evra po satu, pri čemu cene variraju u zavisnosti od lokacije i potražnje. Na manje posećenim područjima možete očekivati cenu od oko 0,70 evra po satu, dok se za centralne ili popularne lokacije obično naplaćuje do 2,00 evra po satu. Međutim, postoje izuzeci, poput autobuske stanice i drugih mesta sa visokim saobraćajem, gde cene parkiranja mogu ići i do 5,00 evra po satu. Važno je proveriti znakove koji ukazuju na specifične tarife za svako područje, jer se cene znatno razlikuju unutar grada.


Tivat


Parking u Tivtu je generalno lakši za upravljanje u poređenju sa nekim drugim primorskim gradovima Crne Gore, ali ipak zahtijeva neko planiranje, posebno tokom turističke sezone. Grad ima nekoliko javnih parkinga, uključujući one blizu marine i popularnih mjesta poput Porto Montenegra. Međutim, ova područja mogu brzo biti popunjena tokom vrhunskih perioda. Važno je obratiti pažnju na saobraćajne znakove koji ukazuju na vremenska ograničenja i takse, kao i na označene površine kako biste izbjegli kazne. Dostupne su i privatne opcije za parking koje mogu pružiti veću sigurnost, ali po višoj cijeni. Provjera dostupnosti parkinga unaprijed, posebno ako planirate posjetiti popularne atrakcije ili večerati u živahnoj marinskoj zoni, može vam uštedjeti vrijeme i trud.

Parking u Tivtu je podijeljen u dvije zone: Žuta zona i Crvena zona. U Žutoj zoni, cijena je 0,50 € po satu, uz mogućnost kupovine dnevne karte za 5,00 €. Ova zona je generalno jeftinija i može se nalaziti malo dalje od najcentralnijih ili popularnih područja. S druge strane, u Crvenoj zoni, cijena je 0,80 € po satu, a dnevna karta je dostupna za 8,00 €. Ova zona obično obuhvata centralnija ili visoko tražena parkirališta, bliže ključnim atrakcijama i sadržajima. Plaćanja za obje zone mogu se izvršiti putem SMS-a na određene brojeve, što osigurava praktičan način upravljanja troškovima parkiranja.


KOTOR


Parkiranje u Kotru, posebno blizu Starog grada, može biti izazovno zbog popularnosti grada među turistima i ograničenog prostora. Glavna javna parkirališta uključuju komunalno parkiralište blizu glavne kapije Starog grada i parkirališta blizu područja Luža, koja oba mogu postati vrlo popunjena, posebno tokom sezone vrhunca turističke posjete. Važno je biti svjestan satnih parkirališnih taksi i imati pri ruci gotovinu ili aplikaciju za plaćanje, jer neka parkirališta možda ne prihvataju kartice. Dodatno, postoje opcije parkiranja malo dalje u Dobroti, koja mogu biti manje gužvane ali zahtijevaju dužu šetnju do Starog grada. Provjera privatnih opcija za parkiranje koje nude lokalni stanovnici ili smještaji može pružiti praktičnije i sigurnije mjesto za parkiranje. Uvijek provjerite trenutne propise o parkiranju, takse i dostupnost kako biste izbjegli kazne i osigurali lakšu posjetu.


Parking u blizini Starog grada

Javni parking u blizini Starog grada (Gradski parking): Ovaj parking se nalazi direktno ispred glavnog ulaza u Stari grad. Cijena se obično naplaćuje po satu.

Parking u blizini Luže: Takođe blizu Starog grada, ali često popunjen tokom sezone.

Parking u Dobroti:

Postoji nekoliko parkinga duž obale u Dobroti, koji su malo dalje od Starog grada, ali mogu biti manje gužvani.

Parking u tržnim centrima:

Tržni centar Kamelija: Ovaj tržni centar ima svoj parking. Nalazi se blizu Starog grada i može biti praktična opcija.

Privatni parking:

Mnogi stanovnici i vlasnici apartmana nude privatne parkinge za turiste. Ovo može biti praktično ako ste rezervisali smještaj u Kotru.

Parking na autobuskoj stanici:

Parking na autobuskoj stanici u Kotoru je još jedna opcija koja je relativno blizu centra.

U Kotoru, cijene parkiranja obično se kreću od 0,80 do 1,20 eura po satu. Međutim, pronalaženje slobodnih parking mjesta može biti izazovno zbog ograničene dostupnosti, posebno tokom perioda velike posjećenosti kao što su vrhunci turističke sezone. Preporučuje se posjetiteljima da unaprijed planiraju ili razmotre alternativne opcije prevoza prilikom posjete ovoj historijskoj primorskoj varoši kako bi izbjegli potencijalne probleme s parkiranjem.

Preporučujemo, ako je moguće, parkiranje izvan neposrednog centra grada i šetnju do Starog grada kako biste izbjegli gužve i potencijalno visoke parking naknade. Takođe, uvijek provjerite trenutne cijene i dostupnost parkinga, jer se mogu mijenjati sezonski.


HERCEG NOVI


Parkiranje u Herceg Novom može biti prilično izazovno zbog brdovitog terena i uskih ulica, posebno tokom turističke sezone. Grad nudi nekoliko javnih parking prostora, kao što su veliki parking u blizini tvrđave Kanli Kula i još jedan blizu glavne autobuske stanice. Ovi parking prostori se brzo popunjavaju, pa je preporučljivo doći rano. Takođe, dostupno je i parkiranje na ulici, ali često zahtijeva vožnju strmim i vijugavim putevima. Važno je provjeriti cijene parkinga, koje se obično plaćaju po satu, i osigurati odgovarajući način plaćanja, jer neka područja možda ne prihvataju kreditne kartice. Pazite na lokalne propise o parkiranju kako biste izbjegli kazne i razmislite o privatnim opcijama parkiranja koje nude hoteli ili privatni smještaji za više udobnosti i sigurnosti. Uvijek provjeravajte trenutne uslove i propise o parkiranju, jer se oni mogu mijenjati, posebno u vrhuncu turističke sezone.

U Herceg Novom, cijene parkiranja variraju u zavisnosti od lokacije i vrste parkinga. Za standardne parking zone, trošak je obično 1 evro po satu. U nekim zonama, poput crvene zone, cijena može biti i do 1,20 evra po satu, a dnevne karte koštaju 10 evra. Za stanovnike, mjesečne parking dozvole se kreću od 20 do 50 evra, u zavisnosti od zone, dok se za nerezidente očekuje da plate između 1 i 4 evra za dnevnu kartu. Posebne parking dozvole za sve zone dostupne su po cijeni od 150 evra mjesečno. Takođe, postoje značajni sezonski popusti za određene parking karte izdate između 1. juna i 1. oktobra.


Pregled cijena parkinga u Crnoj Gori


U Budvi, cijene parkiranja se kreću od 1,00 do 2,40 eura po satu, uz mnoge zone sa besplatnim parkiranjem. U primorskim gradovima poput Pržna, Bečića, Rafailovića, Petrovca i Svetog Stefana, parkiranje je uglavnom besplatno, ali mjesta mogu biti rijetka tokom ljetnih mjeseci. Bar nudi parkiranje po cijenama od 0,50 do 1,00 eura po satu, uz mnogo besplatnih parkinga. Šušanj nudi različite cijene s malo dostupnih mjesta; posjetiteljima se savjetuje da biraju smještaj s parkingom. Tivat nudi parkiranje po cijenama od 0,50 do 2,00 eura po satu, dok Tivatski aerodrom naplaćuje 0,80 eura po satu samo za kratka zaustavljanja, bez besplatnih opcija za parkiranje. U Koturu se parkiranje nudi po cijenama od 0,80 do 1,20 eura po satu, iako su mjesta ograničena. Herceg Novi savjetuje da se informišete u hotelima za parkiranje zbog nagiba grada, s cijenama od 0,50 do 1,00 eura po satu. Podgorica nudi parkiranje po cijenama od 0,40 do 0,80 eura po satu, dok Podgorički aerodrom naplaćuje 0,60 eura po satu. Na uličnom parkiranju u crnogorskim gradovima postoje zone označene bojama - Zelena (0,40 eura), Žuta (0,50 eura) i Crvena (0,60 eura), s besplatnim parkiranjem na rubovima grada i u posebnim zalivima. Putnici trebaju uzeti u obzir ove različite cijene i dostupnost prilikom planiranja posjeta kako bi osigurali praktične i povoljne opcije parkiranja širom Crne Gore.