Sveti Stefan- zadivljujuce mjesto

2019-04-07


Sveti Stefan se smatra jednim od najljepsih mjesta u Jadranskom regionu. Na njemu se nalazi prestizni hotel koji je tokom istorije usluzio puno poznatih lica svjetskog dzet-seta. Jos 1964 magazin Lajf iz Njujorka je uvrstio Sveti Stefan među deset najeskluzivnijih hotela na svijetu.


Potvrda visokog kvaliteta usluge je i medjunarodno turisticko priznanje Zlatna jabuka koje mu je dodijeljeno davne 1972. godine.


Tokom poslovanja, u ovom mondenskom mjestu boravile su mnogobrojne poznate ličnosti kao što su Sofija Loren, Sidni Poatje, Silvester Stalone, Dzeremi Ajrons, Alberto Moravija, Engleska princeza Margaret, italijanski kralj Umberto II, Maknamara, Rokfeler i ostali. U novijem periodu gosti su bili Naomi Kempbel, Ronaldinjo, Novak Djokovic, Den Bilzerijan, Dejvid Bekam i druge znamenite licnosti.


Grad je opasan bedemom koji je izgrađen 1442. godine kao sklonište porodicama iz okolnih pastrovskih sela. Ovo malo ribarsko naselje bilo je utočiste lokalnom stanovnistvu pred turskim osvajacima ali i gusarskim posadama koje su cesto harale ovim morem. Po legendi pastrovski junaci su u 15 vijeku pobijedili turske galije i tada je na ostrvu podignuto 12 posebnih kamenih kuca, za svako pastrovsko pleme po jedna. Ispred glavnog ulaza su se rjesavali plemenski sporovi, te se ulaz u grad hotel dugo tokom istorije nazivao i mjesto od pravde.


Na samom ostrvu se nalaze tri crkve. Na najvisoj poziciji je crkva Sveti Stefan po kojoj je ostrvo i dobilo ime. Druga je Aleksandra Nevskog i treca je najmanja posvecena Preobrazenju a nalazi se na samom ulazu u grad.


Hotel je potpuno konzervisan i svi objekti su obnovljeni na nacin da je sacuvan originalan srednjovjekovni izgled. Posebno je interesantna gradska pjaca gdje su ribari nekada nudili lokalne proizvode. Od objekata je vrlo posjecena i vila 118 koja je tokom istorije bila mjesto odmora velikog broja glumaca i drzavnika. Predio u zaleđu Svetog Stefana je poznat po najljepsim plazama u Crnoj Gori, a prednjači Milocerski park koji se prostire na povrsini od 118 hektara i nekada je bio letnjikovac kraljevske porodice Karađorđević.


Ovaj unikatni predstavnik crnogorske turisticke ponude nalazi se 6 kilometara sjeveroistocno od Budve. Udaljenost od tivatskog aerodroma je 29.9 km i oko 40 min voznje, dok do aerodroma u Podgorici se moze stici posle 56 kilometara ili 1 h voznje. U agenciji Respecta car mozete iznajmiti auto i posjetiti ovo jedinstveno mjesto. Ako se odlucite na samostalni obilazak ostrva, sa glavnog puta postoji putokaz, a ispred ostrva je parking. Obilazak grada-hotela je moguc svakog dana u dva termina i to 11h i 14h. Cijena ulaznice je 20 eura a ulaz se ne naplacuje djeci do 12 godina starosti. Obilazak ukljucuje pice dobrodoslice i traje oko 45 min. Cijena ulaznice u oktobru je 10 eura.