Ogranicenja ulaska u Crnu Goru COVID 19 informacije (15/112021)

2021-03-25


Ako planirate da posjetite Crnu Goru, ovdje su sva ogranicenja I mjere koje trebate znati. U Crnoj Gori usvaja Vlada svakih 15 dana. Broj oboljelih od virusa je 3344, dok je ukupan broj oporavljenih 149,414. Broj vakcinisanih drugom dozom je 251,661. Postoje opste mjere, mjere koje se odnose na kretanje, i posebne mjere. U ovom tekstu cemo posebno izdvojiti mjere koje se odnose na putovanje, ulazak I boravak stranaca u Crnoj Gori.


Ogranicenja za ulaz u Crnu Goru tokom COVID 19


  • Stranci mogu da ulaze u Crnu Goru ako imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji pd 72 sata.
  • Stranci mogu da ulaze u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije, kojim se dokazuje da su preboljeli COVID.
  • Stranci mogu da ulaze u Crnu Goru uz dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa prvom ili drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, koji je izdat od ovlašćene zdravstvene ustanove.
  • Stranci mogu da ulaze u Crnu Goru I ako ne ispunjavaju ni jedan od gore navedenih uslova. Tada moraju biti u karantinu 14 dana.
  • Crnogorski državljani koji ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije, Republike Kosova, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Albanije Ruske Federacije, Republike Bjelorusije, Ukrajine, Republike Sjeverne Makedonije, država članica Evropske unije i države Izrael, Švajcarske Konfederacije, Republike Moldavije, Kraljevine Norveške i Republike Kazahstan, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, kao i državljani tih država i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak ili su u periodu od najmanje 15 dana prije ulaska u Crnu Goru neprekidno boravili u tim državama, mogu da ulaze u Crnu Goru, bez posjedovanja testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili dokaza da su najmanje sedam 14 dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa, uz poštovanje zdravstvenih mjera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta.


Interna ogranicenja


  • Zabranjena je masovna proslava nove godine na otvorenom.
  • Zatvorene su diskoteke i nocni barovi.
  • Obavezno je nosenje maske, u zatvorenim prostorijama, I na otvorenom.
  • Restorani, kafici, proizvodjaci hrane su otvoreni od 7-24h.
  • Otvoreni su trzni centri, pijace, kozmeticki saloni, fitness centri.
  • Medjugradski saobracaj izmedju svih gradova je dozvoljen.


Mogucnosti transporta


  • Da li su komercijalni avio letovi otvoreni: DA
  • Da li je javni prevoz aktivan: DA


Nacionalni parkovi


Nacionalni parkovi su otvoreni.

Lipska pecina je otvorena za posjetioce.


Crnogorske granice


Svi granicni prelazi su otvoreni. Kontrola prelaska je u skladu sa mjerama Instituta za javno zdravlje.

Benzinske pumpe, banke I apoteke regularno rade. U putnickom I javnom saobracaju, obavezno je postovanje propisanih mjera. Taksi prevoz I rent a car agencije su otvorene, uz dodatne mjere zastite.


Rent a car u Crnoj Gori tokom coronavirusa


Za rad rent a car agencija u Crnoj Gori tokom corona virusa propisana su dodatna pravila. Obaveza je da se vodi racuna o cistoci automobile. Agencija Respecta car je usvojila poseban bezbjedonosni protokol za zastitu od covid 19. Ako zelite da iznajmite auto u Crnoj Gori tokom covida, imajte informacije cjelokupnim postupkom dezinfekcije I preuzimanja vozila.