Bokokotorski zaliv-najveci zaliv na Jadranu

2019-11-03


Bokokotorski zaliv pripada listi Kluba najljepsih zaliva svijeta. Dio zaliva koji se obuhvata gradove Kotor i Risan je od 1979 godine na UNESCO-voj listi svjetskog nasledja. On je sastavljen od cetiri povezana moreuza. Najvisocija tacka zaliva je sa sjeverozapadne strane i to je vrh planine Orjen -1865 m, dok je najveca dubina zaliva 60 m. Zaliv u kopno ulazi 28 kilometara dok je duzina obale 105.7 km. U samom zalivu se nalazi sedam ostrva i to su Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Djordje, Milosrdja, Ostrvo cvijeca i Mala Gospa.


Do Zaliva kopnenim putem mozete doci saobracajnicama Podgorica-Budva-Tivat, Podgorica-Niksic-Risan, Bar-Budva-Tivat, Trebinje-Herceg Novi, Dubrovnik-Herceg-Novi.


U Zaliv mozete doci vazdusnim putem preko aerodrome u Podgorici, Tivtu i Dubrovniku, a morskim putem preko luka u Kotoru i Herceg Novom.


Gradovi u Bokokotorskom zalivu



Gradovi u Bokokotorskom zalivu su herceg Novi, Kotor i Tivat. Na Hercegnovskoj rivijeri nalaze se i manja mjesta: Njivice, Igalo, Meljine, Zelenika, Kumbor, Djenovici, Baosici, Bijela, Kamenari. Hercegnovskom dijelu zaliva pripadaju I izletista Rose, Zanjice, Arza I ostrvo Mamula.


Na kotorskoj rivijeri se nalaze: Kostanjica, Morinj, Lipci, Strp, Risan, Perast, Drazin vrt, Orahovac Ljuta, Dobrota, Kotor, Muo, Prcanj i Stoliv. Blizu Risna su dva ostrva Gospa od Skrpjela I Sveti Djordje.


Na tivatskoj rivijeri se nalaze mjesta: Lepetane, Opatovo, Donja Lastva, Klaimanj, Zupa, Bjelila i Krasici.


Planinarske staze


U zaledju bokokotorskog zaliva se nalazi veoma razudjena i kvalitetna mreza planinarskih staza. Iz Herceg Novog krece primorska transferzala Orjen-Lovcen-Rumija koja je duga oko 155 kilometara. Iz Herceg Novog pristupna staza za transferzalu je Herceg Novi-Kameno-Borici-planinarski dom za Vratlom. Jedna od najposjecenijih staza je planinarski dom za Vratlom-Vilino gumno-Subra. Izuzetni vidici sa vrha se protezu preko cijele Crne Gore.


Jedna od lakih ali najposjecenijih staza je i od kotorskog starog grada do tvrdjave Sveti Ivan. Penjanje do ove tvrdjave traje oko 35 minuta laganog hoda. Na pola puta do tvrdjave nalazi se kapela Spasenja Bogorodice odakle se takodje pruza odlican pogled na stari grad. Tokom sezone se placa ulaz na zidine 8 eura.

U ovom dijelu, veoma je atraktivna staza Tvrdjava Sveti Andrija (Vranovo brdo)-Gornji Orahovac. Trvdjava Sveti Andrija se nalazi iznad Perasta. Do tvrdjave treba dva sata, ali je pogled odlican.


U Kotoru se odrzavaju dva poznata festivala koja simbolizuju ne samo Bokokotorski zaliv, vec i cijelu Crnu Goru. Prvi je Kotorski ljetnji karneval, a drugi je Bokeljska noc. Ljetnji internacionalni karneval se odrzava na samom pocetku avgusta i traje tri dana. Bokeljska noc se u 2019 godini odrzala 24 avgusta. To je pravi muzicko zabavni spektakl koji prati defile brodova i veliki vatromet.