Korisne informacije o Crnoj Gori - ucinite svoj odmor jednostavnijim

2020-03-27


Prijava prebivališta u Crnoj Gori


Pronađite važne i korisne informacije za vaš boravak u Crnoj Gori. Svi stranci su dužni prijaviti svoj boravak u roku od 24 sata od ulaska u Crnu Goru. Ako turista boravi u registrovanom smeštaju (hotel, motel, apartmani ili soba), tada je ponuđač smeštaja dužan da prijavi i odjavi stranca koji je njegov gost. Prijava se obavlja u policijskoj stanici ili lokalnoj turističkoj organizaciji. Za prijavu boravka potreban je obrazac prijave i pasoš (ili drugi identifikacioni dokument).

Saobraćajni propisi u Crnoj Gori



ograničenje brzine i putevi


Ograničenje brzine u naseljenom mestu - 50 km / h


Ograničenje brzine izvan gradova je 80 km / h, ili u skladu sa saobraćajnim znakom.


Mladi vozač i vozač početnik ne smeju voziti brzinom većom od 70 km / h.


Vozilo se kreće desnom stranom puta u smeru vožnje.


Na prolazima su vozila sa desne strane.


Vozač ne sme započeti preticanje ili zaobilaženje kolona vozila, pratnju vozila, prelazak vozila preko neprekidne uzdužne linije, na prevoju, tunelu.


Pretjecanje i zaobilazak se vrši na lijevoj strani vozila koja se pretiče ili zaobilazi.


Danju i noću, kratka svetla moraju biti uključena u vožnji.


vozači i putnici

Vozač i putnici moraju da vežu sigurnosni pojas.


Dete mlađe od 12 godina ne sme se prevoziti u vozilu na prednjem sedištu.


Dete mlađe od 5 godina mora biti prevezeno na sigurnosno sedište i pričvršćeno.


Odgovornost vozača je da zaustavi vozilo označi crvenim trouglom. Crveni trougao postavlja se na put iza zaustavljenog vozila, u vertikalnom položaju i na rastojanju ne manjem od 50 metara na putu izvan gradova i 10 metara u gradovima.


Ako je vozač izvan svog vozila na kolovozu, dužan je da nosi zapad sa karakteristikama koje odbijaju svetlost.


Vozač, odnosno učesnik saobraćajne nezgode u kojoj je nastala samo materijalna šteta: popunjava evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi kada ovlašćeno lice ne izvrši inspekciju saobraćajne nezgode.

Str

anac koji privremeno boravi u Crnoj Gori na osnovu važeće vozačke dozvole može upravljati vozilom na teritoriji Crne Gore.


Regionalni i autoput



Informacije o ograničenju brzine u Crnoj Gori


Korisne informacije o putevima u Crnoj Gori.


Glavni put: Bijelo Polje-Podgorica-Cetinje-Budva-Kotor-Perast-Risan-Herceg Novi (E65, E80), udaljenost 250 km.


Glavni put: Risan-Nikšić-Žabljak, udaljenost 147 km.


Glavni put: Herceg Novi-Tivat-Budva-Petrovac-Bar-Ulcinj, udaljenost 108 km.


U Crnoj Gori je 80% puteva asfaltirano i prohodno tokom 6 meseci turističke sezone.


Benzinska pumpa



Benzinske pumpe u Crnoj Gori imaju sljedeće vrste goriva: Euro super 98, Euro super 95, Euro dizel i TNG. Benzinske pumpe se nalaze u svim gradovima i duž glavnih puteva.


Benzinska pumpa u Crnoj Gori Lukoil


Aerodromi


U Crnoj Gori postoje dva aerodroma:

-aerodromi u Podgorici, udaljeni 10 km od centra Podgorice. Ne postoje autobuske linije do grada. Taksi usluge ili ugovorni najam automobila dostupni su za prevoz putnika.

- aerodromi u Tivtu, udaljeni 4 km od centra Tivta. Regionalni putevi Budva-Tivat prolaze pored aerodroma. Ovde možete sačekati autobus za Tivat, ili u drugom smeru prema Budvi. Možete da koristite taksi ili iznajmite automobil na aerodromu.

Železnica


Poštanske železničke linije idu od Bara do Bijelog Polja, a dalje do Beograda. Železničke stanice su: Bar, Sutomore, Podgorica, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje. Dužina pruge je 140km.


Mobilna veza i internet


U Crnoj Gori postoje 3 operatora i dobavljači Internet usluga.

Telenor (069)

T-mobile (067)

M: tel (068)

SIM kartice možete kupiti u mini kiosku na aerodromu u Podgorici ili Tivtu. SIM kartice takođe možete kupiti u prodavnicama, poštama, tržnim centrima ili u kancelariji kompanije operatera. Tarife za mobilni internet za turiste iznose 10 evra za 200 GB i mogu se koristiti 15 dana.


Valuta i načini plaćanja


Euro se koristi u Crnoj Gori. U Crnoj Gori ne postoje mjenjačnice, ali novac možete mijenjati u komercijalnim bankama. U Crnoj Gori možete koristiti sledeće kreditne kartice: Visa, Visa Electron, Mastercard, Maestro, American Ekpress, Diners. Gotovo svi restorani, pijace, benzinske pumpe itd. Prihvataju plaćanja karticama. Korisne informacije su i da u svim gradovima postoje bankomati u kojima možete podići novac.