Kanjon Tare i rafting suzom Evrope

2020-07-08


Kanjon Tare


Kanjon Tare dubok je 1300 metara i dugačak 78 kilometara. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi. Rijeka Tara je najduža rijeka u Crnoj Gori i duga je 148 km. Pod zaštitom je Uneska i jedna je od 25 najvažnijih znamenitosti na svetu. Reka Tara poznata je kao suza Evrope, što znači da je vrlo čista i može se bezbedno piti u većem delu svog toka. Izbija ispod planine Komovi na nadmorskoj visini od 2400 metara. Veći deo vode prima iz brojnih pritoka, od kojih su najveće reke Ljutica, Sušica, Draga i Vaskovaska. Ima 14 pritoka i 69 brzaka. Druga karakteristika su njeni vodopadi, kojih ima 40. Najlepši su Crna Vrela, Bijela Vrela Đavolje lazi, Sokolovina i Bijeli kamen. Cijela oblast je izuzetno bogata biljnim i životinjskim vrstama. Tako pastrmka, losos i kleka žive u reci, a u gustim šumskim medvedima, vukovima, lisicama, orlovima. Uz obalu reke i kanjona raste crni bor, grab, jasen, bukva kreča i drugo drveće. Šume crnog bora su od posebne vrednosti. Ovaj kompleks nazvan Crni pod predstavlja područje drveća visokog do 50 metara i starog do 450 godina. U kanjonu postoji preko 80 zanimljivih pećina, od kojih neke još nisu u potpunosti istražene.

Tempe

rature u kanjonu Tare tokom leta prelaze 30 stepeni, dok su noći izuzetno prijatne sa temperaturama oko 20 stepeni.


Vodopad Bajlovica sigee jedinstveni prirodni biser


Rafting kanjonom Tare

Kanjon reke Tare dugačak je 100 km za rafting. Kanjon Tare može se podeliti na gornji i donji deo. Postoje dve polazne tačke za rafting. U gornjem delu kanjona polazna tačka je Šljivansko ili Splavište. Od ove početne tačke možete raftingom otići do celog kanjona Tare. Obilazak kanjona traje dva dana. Noćenje je u Radovan luci.

C

ena dvodnevnog splavarenja je od 70-90 evra. Cena zavisi od agencije koju odaberete. U cenu su uračunate sve takse i takse, prevoz, oprema za rafting, noćenje i 5 obroka tokom dva dana.


Ako želite da splavarenje traje samo jedan dan, onda krenite iz Brštanovice. Ova tura pripada donjem delu kanjona i duga je 18 kilometara. Ovo je ujedno i najatraktivniji deo splavarenja Tarom, jer je na ovom delu mnogo brzaka. Rafting se završava na polju Šćepan i na ovom delu se održavaju takmičenja u raftingu.


Jednodnevni splavarenje košta oko 40-60 evra. Cena zavisi od agencije koju odaberete. Ova ponuda uključuje sve poreze, doručak i ručak, opremu za rafting i prevoz.



Rafting Tarom raj za avanturiste


Koji je najbolji period za rafting?


Rafting na Tari započinje u aprilu, a završava se u oktobru. Stepen vage vode na skali za rafting za Taru kreće se od trećeg do petog stepena. Stepen vage vode raste rano u proleće, a sa porastom nivoa vode dostiže svoj maksimum u maju. Što znači da je najbolji period za rafting maj i jun. Ali kako nivo vode opada u julu i avgustu, pojavljuju se i neki drugi brzaci i šumovi. Zaključak je uvek najbolji period. Rafting na Tari uvek je veoma uzbudljivo i jedinstveno iskustvo. Kanjon Tare i rafting nezaboravne su uspomene koje trebate ponijeti iz Crne Gore.


Jeep Safari


Veoma atraktivna ponuda je i vožnja kanjonom Tare ili Nacionalnim parkom Durmitor. Ovaj aranžman se naziva džip safari. Ima više ponuda u zavisnosti od agencija koje organizuju vožnju. Većina turista bira džip safari durmitorski prsten koji traje oko 5 sati. Cena je od 25 do 5 evra po osobi u zavisnosti od agencije. Jeep safari posećuju većinu lepih delova područja. Ipak, jedan dan nije dovoljan za svu lepotu nacionalnog parka. Preporuka za pravilno istraživanje lepote tankog nacionalnog parka je iznajmljivanje automobila. Za jezera, vodopade, vidikovce, pećine, kanjon Tare potrebna su vam tri dana i dobar raspored.


Kako doći do kanjona Tare?


Do aerodroma Podgorica najlakše je doći automobilom iz Podgorice-Nikšić-Žabljak. Udaljenost je 124 km, a vožnja traje oko 2 sata. Drugi način na koji možete doći je Podgorica-Kolašin-Mojkovac-Žabljak. Putovanje traje oko 3 sata, a udaljenost je oko 160 km. Sa aerodroma Tivat automobilom se dolazi preko Tivat-Kamenari-Morinj-Nikšić-Žabljak. Udaljenost je 153 km, a vožnja automobilom traje oko 3 sata.