Najljepsi panoramski putevi Crne Gore

2020-08-20


Panoramski putevi Crne Gore


Crna Gora pruža zapanjujuće panoramske puteve. Ovi putevi imaju fantastičan pogled na planine i jezera, more i rijeke. U nastavku otkrivamo neke od najlepših panoramskih puteva. Ako želite da istražite Crnu Goru i više volite aktivan odmor, najbolji meseci za to su maj, septembar i oktobar. U tom periodu broj turista je manji, a temperature prijatnije. Da biste posjetili ove dijelove Crne Gore, morate imati automobil. Iznajmite automobil u agenciji Respecta brzo i jednostavno, putem veb stranice ili telefona. Dovešćemo iznajmljeni automobil na adresu koja vam odgovara. Na putu kroz Crnu Goru možete krenuti iz Budve, Kotora, Podgorice ili iznajmiti automobil u Kolašinu i Žabljaku.


Izaberite pravi automobil


Najbolji automobili za obilazak ovih panoramskih puteva su manja, ali i dalje moćna vozila. Jer su putevi često uski i sa puno krivina, pa zahtjevaju pažljivu vožnju. U floti imamo Hiundai I20, Chevrolet Spark i Renault Clio koji su savršeno prilagođeni našim putevima. Naša vozila su temeljno dezinfikovana, imaju svu prateću opremu, nove gume i osiguranje. Ako otkrijete nova mjesta koja želite da istražite tokom odmora, možete produžiti rezervaciju bez dodatnih troškova. Naša agencija ima izuzetno fleksibilnu politiku rezervacija, produženja zakupa i otkaza. Tokom čitavog putovanja možete nas kontaktirati za podršku i pomoć. Agenti će vam dati detaljne informacije o pojedinim mestima, najboljim restoranima, smeštaju, benzinskim pumpama i slično.


Krug oko Korita


Panoramski putevi oko Korita jedna su od najpopularnijih ruta u Crnoj Gori. Ovaj panoramski put dug je 65 kilometara i započinje od Podgorice. Krug oko Korita je ceo put obeležen i popločan. Početak puta je kada se vozite iz Podgorice prema Kolašinu. Postoji putokaz za područje Kuči.

Turistička atrakcija duž rute

-Pomenik Novaku Miloševu-vidikovac, udaljen 15 kilometara od Podgorice.

-Tvrđava Medun, Muzej Marka Miljanova, udaljen 16 kilometara od Podgorice.

-Ubli, Crkva Svetog Jovana Bogoslova, 12. vek, Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, 18. vek, lokalna vinarija. 19 kilometara udaljeno od Podgorice.

-Orahovo, selo, udaljeno 26 kilometara od Podgorice.

-Kučka Korita, udaljena 32 km od Podgorice.



Grlo sokolovo, Sokolska klisura, vidikovac. Do vidikovca se može doći pešice sa glavne ceste oko 4 km. Pogled na kanjon Cijevne je neverovatan.

- Delaj, gledište.

-Fundina i Rašovići, spomenik bitke na Fundini 1876 godina. Ovo je jedna od najznačajnijih borbi crnogorskih ljudi protiv Osmanskog carstva.

Nakon toga nastavite da pratite panoramski put i nazad do Podgorice. Uz ovaj put nema benzinskih pumpi. Osveženje je dostupno u lokalitetu Ubli i Korita u lokalnom baru. Vreme preporuke za putovanje je period između maja i oktobra.


Durmitorski prsten


Panoramski put Durmitorski prsten kružno je putovanje dugačko 76 kilometara. Tura započinje iz centra Žabljaka i nastavlja se oko planinskog masiva Durmitor. Tokom ove rute imaćete priliku da vidite najdublji kanjon u Evropi, prostrane visoravni i neke od najviših vrhova u ovoj zemlji i upoznate lokalno stanovništvo koje će vam približiti način života na ovom području.

Praktični saveti

Od Žabljaka vozite do Momčilovog grada i dalje prema selu Mala Crna Gora. Mali deo puta - 7 km je makadamskog - nije asfaltiran.

-Stuoc, vidikovac visok 1950 metara, udaljen 13 kilometara od Žabljaka.

-Mala Crna Gora, selo, 20 kilometara udaljeno od Žabljaka.

-Kanjon Sušice, udaljen 27 kilometara od Žabljaka. Ovde počinje 7 kilometara makadamskog puta.

-Nedajno, selo, udaljeno 34 kilometara od Žabljaka.



-Trsa, ekoselo, visoko 1950 metara. 34 kilometara udaljeno od Žabljaka. Ovde se možete osvežiti u restoranu ili kafiću.

Kraj panoramskog puta prolazi pored vrha Stožine i pitomog Pošćenskog kraja. Na ovaj način preporučujemo putovanja u periodu maj-oktobar. Tokom zime ovaj put nije prohodan.


Panoramski put oko Boke Kotorske


Neverovatna vožnja panoramskim putem Kotorski zaliv vodi vas uz obalu mora i nudi predivan pogled. Put je dugačak oko 42 kilometra ako krenete od Lepetana, a put završite u Kamenarima.

Turistička atrakcija duž rute

Prčanj-8 kilometara udaljen od Lepetana.


Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj odlukom kraljevske vlade od 1920. godine proglašeno je prirodnim klimatskim lečilištem. Morska voda u zalivu svrstava se u I i II kategoriju čistoće.


Kotor-UNESCO-ovo svetsko nasleđe, stari grad je sagrađen u 12. veku. Jedan od najlepših i najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova na Mediteranu.



Perast-12 kilometara udaljen od Kotora. Proglašen za najlepši stari grad u Crnoj Gori. U njemu možete videti čuveno ostrvo Gospe od Škorpiona-Gospa od Škrpjela.


Risan-18 kilometara udaljen od Kotora. Risan je posebno poznat po svojim spomenicima iz antičkog perioda. I-IIvv. ovde su izgrađene mermerne palate ukrašene skulpturama i mozaicima. Od njih su ostale samo ruševine vile rimskog patricija. Poznat je po podnim mozaicima, među kojima se izdvaja jedinstvena i jedina na Balkanu slika boga snova Hipnosa.


Kostanjica -24 kilometara udaljena od Kotora. Mirno ribarsko selo sa bujnom vegetacijom.


Kotor do nacionalnog parka Lovćen-serpentinski put


Iz Kotora vodi stari put do nacionalnog parka Lovćen. Zapanjujući pogled na Boku Kotorsku. Posebno je poznat po svojih 26 serpentina.



Put je uzak i asfaltiran. Dugačka je oko 50 km. Možete se osvežiti na Njegušima. Njegoševa rodna kuća takođe se nalazi u Njegušima.

Ovaj panoramski put pruža priliku da se vidi primorje i planinsko područje Crne Gore.