Ljepote Ulcinja

2019-05-15


Ulcinj je jedan od najstarijih gradova na Jadranu, koji se nalazi na ulazu u Jadranko more. Stari grad čiji bedemi potiču iz Ilirskog perioda, zajedno sa trgovima i mrežom ulica predstavlja izuzetan kulturno-istorijski spomenik. Posebno treba istaći Citadelu u gornjem dijelu na kojoj dominira kula Balšića. Zatim treba posjetiti palate Venezija u kojoj je nekada boravio mletački upravnik Ulcinja. Ispred crkve-džamije u Starom gradu nalazi se Trg robova na kojem su se tokom 17 vijeka prodavali robovi koji su zarobljavali ulcinjski gusari.


Ulcinj je poznat po svojoj velikoj plaži dugoj 14 km. Sitan pijesak, toplo I čisto more su pravi doživljaj za sve turiste željne mirnog odmora. U dijelu velike plaže se nalazi I ostrvo Ada Bojana. Na ovom ostrvu je nudistička plaza koja je netaknuti pojas prirode koji je na raspolaganju naturistima.


Treba posjetiti I uvalu Valdanost, koja je čuvena po velikom maslinjaku prosječne starosti 800 godina. Do nje se lako stiže kada se iz Ulcinja krene ka Baru. Država crna Gora ju je stavila pod zaštitu države kao poseban spomenik prirode.


Sasko jezero se nalazi u zaleđu Ulcinja, mirno je I bogato ribom. Udaljeno je od Ulcinja oko 20 km ili 30minuta vožnje. Do Saskog jezera je najlakse doći automobilom. Ovo je idealno mjesto za izlet u prirodu, kupanje u toploj jezerskoj vodi, ili vožnju čamcem. Nadomak jezera se nalazi I hotel u kojem možete jesti izvrsne lokalne specijalitete. Ulcinj je udaljen od aerodroma Podgorica 95 km ili 1.30 h vožnje. Od aerodroma u Tivtu je udaljen 84 km a put je uglavnom pregledan I kreće se pored obale mora. Ukoliko zelite da istrazite ovu oblast, predlazemo da iznajmite vozilo u renta car agenciji Respecta car.