Stvari koje mozete raditi u Crnoj Gori zimi

2022-12-24


Stvari koje mozete raditi u Crnoj Gori zimi


Stvari koje mozete raditi u Crnoj Gori zimi ne mozete znati odmah. Procitajte ovaj tekst I vidjecete koliko lijepih I raznovrsnih stvari vas ceka u Crnoj Gori tokom zime.


Crnu Goru vecina turista I poklonika putovanja dozivljava kao ljetnju destinaciju. Uprkos tome, mozete je posjetiti I zimi, jer dozivljaj ove zemlje zavisi od vazih zelja I sklonosti.


Kao prvo sto bih naveo je da su van glavne sezone sve cijene izuzetno pristupacne. Smjestaj, hrana, rent a car, I svi ostali sadrzaji su jeftini I istovremeno prilicno jeftiniji od okruzenja. Na drugom mjestu je blaga klima I dostupnost svih atrakcija koje se inace posjecuju tokom ljeta. Trece, ali ne manje vazno je da nema velikih guzvi, jer je broj posjetilaca manji, pa samim tim imate vise vremena da uzivate u svemu. Na cetvrtom mjestu su dostupnost restorana I lokalnih vinarija gdje na miru mozete degustirati nacionalne specijalitete. I na kraju, takodje veoma vazno je da mozete napraviti nesvakidasnje I dragocjene fotografije koje su nedostupne tokom drugih godisnjih doba.


Crna Gora u novembru


Novembar je obicno blag kada govorimo o temperaturi. Posebno pocetkom ovog mjeseca moze biti suvog perioda. Nacionalni parkovi su otvoreni, sto je odlicna prilika da obidjete sve oblasti zemlje. Druga polovina ovog perioda je bogata kisom, no jos uvijek mozete setati, traziti lijepe pejsaze I fotografije neba izmedju oblaka. Tu su I lokalni, sarmantni restorani sa ponudom tradicionalnih jela.


Novembar u nacionalnom parku Durmitor


Trebam dodati da obavezno potrazite rent a car auto kako bi mogli jednostavno obici sve sto zelite. Pogotovo jer su u ovom periodu cijene niske I krecu se oko 15 eura po danu.


Crna Gora u decembru


U decembru su temperature dosta nize, ima kisnih I vjetrovitih dana. Potrebna je toplija obuca I odjeca, ali nije ekstremno hladno. Mozete I dalje obilaziti centralni I juzni dio zemlje. Na autu su po zakonu potrebne zimske gume a u prtljazniku lanci. Ako zelite u planine, vodite racuna da neki putevi mogu biti neprohodni zbog snijega. Glavni putni pravci prema Zabljaku I Kolasinu se redovno ciste. U drugoj polovini decembra obicno pocinje zimska sezona. Jutarnje Temperature se krecu od 5 stepeni na primorju do -10 na planinama. Kasnije, tokom dana I na planinama budu par stepeni preko nule.


Crna Gora u januaru


Tokom januara mozete posjetiti razlicite gradove u kontinentalnom I primorskom pojasu. U ovom mjesecu je praznicna atmosfera, tako da u vecini gradova su organizovani neki sadrzaji. Ako niste ljubitelj snijega, drzite se obale I centralnog dijela. Ovdje su putevi uvijek prohodni, I mozete ocekivati I poneki suncan dan za setnju.


Crna Gora u februaru


Februar u Crnoj Gori donosi blagi rast temperature. Ipak, zima jos uvijek traje pa morate nositi svu potrebnu opremu. Dani postaju duzi, sto je jos jedan razlog da iskoristite ovaj period za posjetu planiranim mjestima.


Crna Gora u martu


Mart je mjesec kada temperature vec pocinju da rastu. Ima dosta kisnih dana, ali sigurno imate dovoljno vremena da ostale dane provedete u obilasku prirode, gradova ili nekih znamenitosti. Vazno je istaci da ako birate smjestaj tokom marta ili zime, trebate potraziti apartman u hotelu ili nekoj slicnoj gradjevini. Ovo zato jer su stare kamene kuce veoma hladne I cesto se tesko zagrijavaju. Takodje, pokusajte da budete blizu centra, jer posto nema guzve to je nacin da vam je sve brzo dostupno. I konacno, gradovi van Bokokotorskog zaliva su topliji I imaju vise sunca tokom zimskih mjeseci. Ako bas zelite zaliv, tada predlazem Tivat ili Herceg novi, koji su u ovoj regiji najtopliji.


Cetinjski manastir


Stvari koje mozete raditi u Crnoj Gori zimi


Ako zelite da znate stvari koje mozete raditi u Crnoj Gori zimi, pokusacu da vam dam detaljan odgovor. Ovo je planinska zemlja, tako da je veci dio planina pokriven snijegom.


Ski turizam


Ski turizam je prilicno razvijen. Dva su ski centra u zemlji, koji mogu uglavnom zadovoljiti sve ljubitelje snijega.


Ski centar Zabljak se nalazi neposredno pored grada I smjesten je na 1500 metara nadmorske visine. Posjeduje dvije zicare i tri ski lifta. Mozete iznajmiti kompletnu opremu a tokom januara jednodnevni ski pas kosta 15 eura, dok u februaru I martu je 13 eura. Pored skija mozete iznajmiti I elektricne sanke po snijegu cija je cijena oko 80 eura po satu. On se nalazi pored nacionalnog parka Durmitor sto znaci da su I druge mogucnosti otvorene. Ako zelite setnju po netaknutoj prirodi, ili fantastican pogled na zaledjeno Crno Jezero, to mozete uraditi sada. U gradu su hoteli koji imaju odlicnu ponudu nacionalnih specijaliteta I komforan smjestaj. Cijene smjestaja se krecu oko 100 eura za kuce, ili 15 eura za lezaj.


Ski centar Kolasin je udaljen od Podgorice oko 85 km, a mozete koristiti autoput za koji je putarina 3.5 eura u jednom pravcu. Samo skijaliste raspolaze sa velikim brojem staza ukupne duzine 45 kilometara. Opremljeno je brzim ski liftovima i zicarama. Pored se nalazi i moderan restoran Troglava. Takodje mozete iznajmiti svu ski opremu. Dnevni ski pas je 13 eura u januaru, a u februaru I martu 15 eura. Ski opremu mozete ostaviti u posebnom depou. Pored skija mozete iznajmiti I motorne sanke, ali I cetvorotockase. Smjestaj cete naci u Kolasinu, bilo u privatnim apartmanima, ili u velikom broju hotela. Tokom zimskog perioda temperature nisu ekstremno niske. Prosjecne dnevne temperature su od 0 do 2 stepena celzijusa, dok su noci hladnije do -10.


Kanjoni tokom zime


Ako se odlucite da idete nasjever Crne Gore, trebalo bi da posjetite I jedinstveni kanjon Tare. To je najdublji kanjon u Evropi, a pogled je fantastican kada dodjete do mosta na Tari. Tokom ovog perioda nema rafting, ali sigurno cete uzivati u pogledu na ovaj biser prirode.


Na 38 kilometru puta Podgorica Kolasin, nalazi se selo Medjurecje. Pored pocinje staza za kanjon Mrtvice. Ovo je jedna od najljepsih izletnickih tura, a dostupna je I tokom zime. Visina kanjona je 1100 metara, dok je duzina 8.5 kilometara, I pravo je remekdjelo prirode.


Hrana i pice


Ako ste ljubitelj dobrog obroka i vina, izaberite neki nacionalni restoran ili lokalnu vinariju. Veoma je popularan vinski put I vinski podrum Sipcanik u sklopu kompanije Plantaze. Ovo je jedan od najvecih kompleksa vinograda u Evropi. U dijelu Skadarskog jezera je jos dosta lokalnih vinarija koje proizvode odlicna vina.


Zabljak Crnojevica nacionalni park Skadarsko jezero


Stvari koje treba raditi u centralnim i juznim predjelima


Stvari koje treba raditi u centralnom dijelu je posjeta nacionalnom parku Skadarsko jezero. Poznate su tvrdjave na jezeru Zabljak Crnojevica, Besac, Grmzur, Lesendro. Na obali jezera se nalazi I gradic Rijeka Crnojevica, koji se cesto moze prepoznati na razglednicama. Pored su ostaci starog grada Oboda. Tu je bila stamparija u kojoj je 1494 godine stampana prva knjiga u ovom dijelu Evrope-cuveni Oktoih. Jezero je najvece na Balkanskom poluostrvu I dom za 280 vrsta ptica I svojevrsni pticiji rezervat. Zastitni znak jezera je veliki kudravi Pelikan koji jedini zivi ovdje.


Cetinjski manastir


Lustica


Predlog za obilazak jos jednog izuzetnog mjesta je poluostrvo Lustica. Na poluostrvu se nalaze plantaze maslina i nekoliko farmi koje proizvode maslinovo ulje. Mozete pronaci I neke od najljepsih crnogorskih plaza. Stara ribarska naselja koja cuvaju autenticne kuce I pristane za brodice. Istovremeno na drugoj strani pogledajte kako izgleda Lustica bay-moderni stambeni kompleks I marina za jahte.


Jedan od sportova koji su dostupni su veslanje I jedrenje. U Kotoru postoje klubovi koji tokom cijele sezone iznajmljuju brodove za veslanje. Jedrenje je na raspolaganju u eksluzivnom klubu Porto Montenegro.


Porto Montenegro jaht club Tivat


Ako ste iznajmili auto putovanje putevima tokom zime je pravo uzivanje. Mozete zastati gdje god zelite da posmatrate pejsaze, ili napavite fotografiju. Restorani su ugrijani I cekaju na vas bez guzvi. Trebate osjetiti zimsku atmosferu malenih primorskih gradova kao sto je Perast ili Herceg Novi. Od Kotora do Lovcena postoji stari put-takozvane serpentine. Kada se izvezete na vrh pogled je velicanstven. Do mauzoleja koji pripada nacionalnom parku ne mozete stici jer je zatvoren, I obicno napada veliki snijeg.


Tvdjave i stari gradovi


Posebno su zanimljive tvrdjave I stari gradovi koji svjedoce o bogatoj I burnoj proslosti na ovim prostorima. Kotorska tvrdjava je pod zastitom Uneska, I iskoristite mirne dane da je detaljno obidjete. Do crkve San Djovani koja se nalazi iznad grada, vodi 1400 stepenika, a odatle cete uzivati u pogledu na Bokokotorski zaliv. Osim Kotora, I Herceg Novi ima svoj stari grad I tvrdjavu Spanjolu, koju su zidali spanci 1538 prilikom osvajanja ovih prostora. Budvanski stari grad je takodje veoma poznat I posjecen. U njemu je smjesteno I nekoliko lokala koji rade tokom cijele godine. Na drugoj strani crnogorske obale se nalazi grad Bar koji ima svoje staro jezgro. Tu se nalazi I najstarija maslina na Balkanu koja je zasticena zakonom. Posle Bara je Ulcinj, I njegov stari grad koji je star oko 2500 godina. Ovaj grad je jedan od najvecih kulturnoistorijskih spomenika na ovim prostorima, I moze se jednostavno obici u ovom periodu.


Stari Bar


Najbolji muzeji


Zimske mjesece iskoristite da udjete u najpoznatije muzeje ove zemlje. Cetinje je stara prestonica sa vise muzeja koji posjeduju vrijedne zbirke. Tako je tamo Dvorac Kralja Nikole koji je bio na celu drzave citavih 58 godina. Kroz njegov zivot se oslikava tadasnja desavanja i istorija. Na Cetinju se nalazi I Umjetnicki muzej u kojem se cuva neprocjenjiva ikona Bogorodice Filarmose za koju predanje kaze da ju je nacrtao jevandjelist Luka. Ovdje cu napomenuti da je na Cetinju I Cetinjski manastir gdje mozete vidjeti neke od najvecih svetinja hriscanskog svijete-desna ruka Jovana Krstitelja, I dio Casnog krsta na kome je razapet Isus Hrist.


U Bokokotorskom zalivu se nalazi Muzej zive istorije. U njemu mozes isprobati srednjovjekovne oklope, gadjati lukom I strijelom, I otkriti kako se zivjelo nekada. Blizu Prcnja je Kotor, koji otvara vrata za posjetioce Pomorskog muzeja. Ovaj muzej krije mnoge vrijedne eksponate I detalje iz istorije ovog kraja.


Sakralni objekti


Blizu ovog muzeja nalazi se cuvena katedrala Svetog Tripuna, koju vrijedi posjetiti. Katedrala je izgradjena 1166 godine I nalazi se na listi kulturne bastine Unesca. Na svom putu sigurno trebas uvrstiti I obilazak manastira Ostrog. U njemu su smjesteni ostavi cudotvorca svetog Vasilija ostroskog, a manastir je jedan od najposjecenijih u pravoslavnom svijetu. Posebno je interesantna njegov polozaj u stijenama. Tokom sezone, ceka se I po nekoliko sati da bi usli I poklonili se svecu.


Planinarske rute


Brojni su poklonici prirode cija je zelja da ovo vrijeme iskoriste za osvajanje nekog planinskog vrha. U primorskom pojasu imate odlicne planinarske staze, na kojima nema snijega, ili ga ima veoma malo. Posebno je izazovna ruta Orjen-Lovcen-Rumija. Ona ukljucuje tri vrha I to Orjen cija je visina 1894 m. Lovcen -1657 I Rumiju 1595 metara. Duzina ove staze je 138 kilometara I potrebno je oko 10 dana da se prodje. Ova ruta se moze I skratiti po zelji.


Koje festivale posjetiti u Crnoj Gori tokom zime


Ima vise festival koje treba posjetiti u Crnoj Gori tokom zime. To su sjajna desavanja na kojima mozete probati crnogorske specijalitete, ali I upoznati blize istoriju, gastronomiju I tradiciju.


Zimske kotorske feste pocinju 1 decembra I zavrzavaju se 8 januara. Tokom ovog perioda se u Kotoru odvijaju razlicita kulturno zabavna desavanja. U Ulcinju se organizuje novogodisnji bazar na maloj plazi. Pored toga u periodu 15 decembar do 10 januara odrzavaju se brojne zurke, koncerti i predstave.


U malom gradicu Virpazar, u nacionalnom parku Skadarsko jezero odrzava se krajem decembra festival vina I ukljeve. Degustacija je besplatna za sve posjetioce, a izlagaci iz ovog kraja promovisu lokalnu kuhinju, kvalitetna vina. Tokom festivala odrzava se I takmicarski dio za najkvalitetnije izlozene proizvode.


Vjerovatno najpoznatija manifestacija je festival mimoze u Herceg Novom koji pocinje sredinom februara. Ovaj festival traje vise od mjesec dana, a objedinjuje brojne izlozbe, bazare, sajmove vina I hrane koji se odrzavaju u svim gradovima zaliva.


Festival mimoze Herceg Novi


U februaru se u Stolivu odrzava festival kamelija. Kamelije su vrsta cvijeca koje su simbol ovog kraja, a manifestacija okuplja izlagace hrane, vina I domacih rukotvorina.