Najljepse plaze u Crnoj Gori-Ulcinj

2019-06-24

Crna Gora ima 117 plaza od kojih su veliki broj izuzetne ljepote. Posebno se isticu plaze u okolini Ulcinja. U ovom reonu ima ukupno 25 plaza od kojih treba izdvojiti Veliku plazu, Adu Bojanu i Valdanos. Priroda ulcinjske obale je posebna: sitni pijesak, toplo more koje je ciste plave boje, trska, drvene kucice i restorani koji su uklopljeni uz usce rijeke Bojane. Do ovih plaza najlakse mozete doci ako iznajmite auta renta car agencije Respecta car.


Velika plaza je duga 13 kilometara i siroka 60 metara. Postoji veliki broj uređenih djelova obale, ali i onih slobodnih za kupanje. Prepoznata je po sitnom pijesku i pristupacnoj obali, a najljepsa je pri zalasku sunca. Vjetar i veliki broj suncanih dana u godini idealna su kombinacija za kitesurfing. Zato je ulcinjska Velika plaza na samom vrhu destinacija za ljubitelje ovog sporta. U toku sezone od maja do oktobra, plazu posjete brojni kitesurferi iz cijeloga svijeta. Do plaze se stize regionalnim putem a nalazi se samo 5 kilomatara od Ulcinja. Ulaz je slobodan, dok se na pojedinim lokacijama naplacuje koriscenje mobilijara.


Ada Bojana je vjerovatno najljepsa plaza u Crnoj Gori. To je pjescano ostrvo u sredini rijeke Bojane poznato po miru, privatnoscu i nudistickoj plazi. Prije nekoliko godina je dobila prestizno priznanje Wild Beauty Award koje dodjeljuje nacionalna turisticka organizacija Crne Gore.


Plaza Valdanos je proglasena spomenikom prirode. Ova plaza je okruzema sa 18 hiljada stabala maslina od kojih su mnoga starija od 2000 godina. Do nje se lako dolazi lokalnim putem iz Ulcinja. Plaza je duga 376 metara a ulaz je slobodan. Odlikuje se netaknutom prirodom i okruzenjem, i kristalno cistom vodom. U okolini se nalazi 11 prirodnih izvora pitke vode, poluostrvo mendra i svjetionik sa koga se pruza izvanredan pogled na citavo podrucje.


Do svih navedenih plaza u Crnoj Gori, najlakse se stize autom. Rent a car agencija Respecta car nudi veliki broj vozila za iznajmljivanje.