Rezervat prirode Skadarsko jezero

2019-04-07


Skadarsko jezero je najvece jezero u Crnoj Gori i na Balkanskom Poluostrvu. Bogat biljni i zivotinjski svijet i netaknuta priroda su ono po cemu je ovo jezero prepoznato i zasticeno od strane drzave. Ovo je i najveca kriptodepresija u Evropi sto znaci da se djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Jezero je proglaseno nacionalnim parkom 1983, a od 1995 se nalazi na Ramsar listi-svjetskoj listi mocvara od medjunarodnog znacaja kao staniste ptica. Ono je dom za 264 vrste ptica i 48 vrsta riba od kojih su 15 endemi. Na jezeru se nalazi i preko 80 sakralnih objekata, gdje najstariji datiraju jos iz 14 vijeka, a koji su nastanjeni i stalno otvoreni za posjetioce. Samo jezero ima vise plaza na kojima se turisti mogu kupati i odmarati u zaledju guste kestenove šume.


Mjesta koja se izdvajaju svojom ljepotom i preporucuju za posjetiti su Rijeka Crnojevica, Vranjina, Karuc, Murici i Virpazar. Zatim tu su manastir Beska, Starcevo, Moracnik i Zabljak Crnojevica.


Skadarsko jezero je odlican izbor za sve vrste aktivnog odmora. Na prvom mjestu je svakako krstarenje jezerom koje omogućava razgledanje ovog izuzetnog reona. Ako vise volite mozete izabrati kajak, ili voziti biciklo, pjesaciti , uzivati u Crmnickom vinu i lokalnim specijalitetima koje pripremaju domacice po posebnim recepturama. Postoji 7 markiranih biciklistickih i 9 pjesackih staza. Ako zelite ovdje ostati nekoliko dana smjestaj mozete potraziti u privatnom smještaju.


Cijena ulaznice za ovaj nacionalni park je 4 eura a ne placaju djeca do 7 godina starosti. Kartu je moguće kupiti u naplatnoj kucici pored hotela Vir u mjestu Virpazar na obali Skadarskog jezera. Krstarenje jezerom uz uracunat rucak kosta oko 25 €. Iznajmljivanje bicikla je 10 € na dan ili 5 € za 2 sata. Iznajmljivanje kajaka je 5 € za sat ili 20 € po danu.


Postoji pjesacka staza ispod magistrale kod Virpazara. Ova staza je vazna jer preko puta magistrale je parking za turiste. Na taj nacin posjetioci mogu bezbjedno da predju magistralu i pruznu prelaz.


Nacionalni park je od Budve je udaljen 42 km putem prema Podgorici, odnosno 67 km od tivatskog aerodroma. Od glavnog grada Crne Gore-Podgorica je udaljen oko 30 km ili oko 30 minuta voznje. Do njega mozete stici autobusom iz Budve, ili Podgorice a cijena karte je oko 5 €. Mozete izabrati i taksi ili iznajmiti auto u renta car agenciji Respecta car. Cijena taksija je oko 30 € dok je najam vozila za dan se krece oko 30 €.