Iznajmljivanje auta u Crnoj Gori tokom coronavirusa (covid-19)

2020-12-01

Iznajmljivanje auta u Crnoj Gori tokom coronavirusa (covid-19)


Da li je iznajmljivanje auta u Crnoj Gori bezbjedno tokom coronavirusa ( covid-19)? Iako je coronavirus prisutan, nasa kompanija, kao I vecina kompanija za iznajmljivanje vozila se trudi da bude na usluzi svojim klijentima. Zato cemo pokusati da vam u ovom tekstu obezbjedimo neke potrebne informacije o iznajmljivanju vozila tokom epidemije virusom corone. Nasa zelja I fokus je da omogucimo da cista auta budu vama na raspolaganju I tokom ovog perioda. Postujemo strogo sve preporuke svjetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za prevenciju I kontrolu bolesti, Nacionalnog koordinacionog tima, Instituta za javno zdravlje I Vlade.


Na osnovu misljenja vrhunskih epidemiologa objasnicemo vam kako da utvrdite da li je vas iznajmljeni auto cist I bezbjedan, I kako da preduzmete dodatne mjere predostroznosti kada iznajmite auto.


Kako da budem siguran da je moje auto cisto I bezbjedno?


Covid 19 se najcesce prenosi respiratornim putem, odnosno sa osobe na osobu. Veoma je mala mogucnost da se sa kontaminirane povrsine prenese, pogptovo ako imate masku. Ovo znaci da I u slucaju da auto nije temeljno ocisceno I da postoji neka kontaminirana povrsina, ako nosite masku I postujete osnovne mjere higijene ne mozete biti zarazeni. Najveci rizik vam prijeti od samog agenta koji vam predaje auto. Zato trazite da postuje mjere-nozi zastitnu masku I drzi fizicku distance od 2m. Prije nego iznajmite auto, provjerite politiku firme u pogledu covid 19. Agencija Respecta car ima poseban dezinfekcioni protokol koji se primjenjuje na svako auto pojedinacno. Auta se nakon svake upotrebe detaljno ciste, I dezinfekuju posebnim sredstvima na bazi alkohola. Ovaj rigorozni protokol je u skladu sa svjetskim standardima I upustvima od strane zdravstvenih institucija. Osim dubinskog pranja I usisavanja, nasa agencija posebno sanira kljucna podrucja unutrasnjosti auta. Dezinfekuju se upravljac, kljucevi, instrument table, sjedista, unutrasnjost vrata I dzepovi, unutrasnje I spoljne rucke vrata. U nasoj agenciji se u kontinuitetu prati situacija I svako auto se detaljno pregleda nakon povratka. Ako se posumnja da je kontaminirano, odmah se iskljucuje iz daljeg prometa na odredjeni vremenski period.


Na slici ispod su prikazane sve tacke koje se detaljno ciste u svakom nasem autu prije izdavanja.


Povrsine za ciscenje covid 19 Crna Gora


Koje su dodatne radnje koje ce vas zastiti od covid 19 tokom iznajmljivanja auta?


  • Obavezna fizicka distance I nosenje maske tokom preuzimanja vozila.
  • Ponesite sa sobom neko dezinfekcijsko sredstvo. Kada preuzmete vozilo dezinfekujte sve povrsine koje koristite. Poprskajte I sjediste. Ovo ce vam oduzeti malo vremena ali cete biti sigurni, I sto je jos vaznije obezbjedicete sebi dusevni mir.
  • Tokom voznje drzite prozore otvorenim. Na taj nacin cete omoguciti da vazduh cirkulise I smanjice te broj zaraznih cestica u autu.
  • Nosite masku tokom voznje makar prva 24 sata.
  • Ako ste posebno pazljivi, mozete nositi i rukavice tokom voznje.
  • I na kraju, u skladu sa opstim preporukama, cesto dezinfikujte svoje ruke I ne dirajte lice.

Koje mjere predostoznosti preduzimaju rent a car agencije u Crnoj Gori tokom coronavirusa


Vecina kompanija je pojacala higijenske mjere I odrzavanje automobila. Na to ih upucuje I mjera Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Prema njihovim instrukcijama, rent a car agencije moraju osigurati visok nivo higijene u svim autima koja se iznajmljuju. I osoblje koje iznajmljuje auta, moraju dezinfekovati ruke I nositi maske. Licna dokumenta se mogu provjeriti bez fizickog dodira. Iako je to u nekim zemljama vec postala praksa, u Crnoj Gori agencije za izdavanje automobila ne traze potvrdu o zdravstvenom stanju, niti mjere temperature prilikom potpisivanja ugovora.


Koje mjere primjenjuje Vlada Crne Gore u cilju suzbijanja epidemije?


Nosenje zastitnih maski je obavezno u svim zatvorenim prostorima, ali I na otvorenom. Obavezna je I fizicka distanca od 2 metra. Nosenje zastitnih maski nije obavezno na plazama I u nacionalnim parkovima, uz uslov da se postuje fizicka distance od 2 metra. Zabranjena su sva javna okupljanja I bilo kakvi skupovi. Putovanje u unutrasnjem saobracaju je moguce samo uz mjere prevencije a to znaci nosenje maski, dezinfekciju ruku na ulasku I izlasku I bez mogucnosti stajanja. Istovremeno je Institut za javno zdravlje dao niz mjera I preporuka. Posebne preporuke su date za dezinfekciju vozila. Mjere za dezinfekciju vozila su u skladu sa preporukama koje je dao Evropski centar za prevenciju I kontrolu bolesti ( ECDC). Aktivna materija za dezinfekciju je etanol 70 %. Nasa agencija se strogo pridrzava svih mjera koje su donesene od strane Instituta za javno zdravlje, Nacionalnog koordinacionog odbora I Vlade Crne Gore.


Dezinfekcija auta covid 19 Crna Gora


Promjena ili otkazivanje rezervacije tokom epidemije coronavirusom


Agencija Respecta car ne naplacuje penale za otkazivanje rezervacije. Posebno smo fleksibilni tokom epidemije coronavirusa. Mozete svoju rezervaciju otkazati bilo kada, bez ikakvih posledica. Takodje, mozete svoju rezervaciju pomjeriti za neki drugi period koji vam odgovara. Potrudicemo se da cijena bude nepromjenjena, I da dobijete isto auto.


Sta da radite usled infekcije covid-19 tokom vaseg iznajmljivanja?


Ako vam se desi da se inficirate covid 19 tokom iznajmljivanja ne brinite. Potrebno je da obavjestite agenciju Respecta car I obezbjedite potvrdu da ste pozitivni. Nasa agencija ima protokol prema kojem ce se auto preuzeti bez rizika za agenta. Takodje, obezbjedicemo vam pomoc I podrsku u vasem lijecenju.